Geçtiğimiz hafta pazartesi günü rekor kıran gram altın bir rekorda haftanın son günü kırarak haftayı kapatmıştı. Geçen hafta ABD'de kasım ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 6,8 oldu. Bu rakam haziran 1982'den beri en büyük yıllık artış olarak kaydedildi. Öte yandan verilerin açıklanmasının ardından ons altında beklenen kırılma yaşanmazken, gram altın dolar/TL kurundaki artışı izleyerek bugün 800 lira sınırını aştı.

FED TOPLANTISI ALTINDA BASKI OLUŞTURABİLİR

Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında enflasyonun geçici olduğunu düşünmediklerini belirterek, halihazırda daha hızlı bir varlık alımı azaltımına hazır olduğunu bildirmişti.

Fed, 14-15 Aralık’ta gerçekleştireceği toplantıda 2022 yılı için erken faiz artırımlarına ilişkin bir iletişimde bulunabilir. Faizlerin yükselmesi de faizsiz bir varlık olan altın üzerinde baskı oluşturabilir.

ONS ALTININ FİYATI ENFLASYONUN ARDINDAN GERİLEDİ

Geçtiğimiz haftaya 1.783 dolar civarında başlayan ons altın, hafta boyunca dar bir fiyat aralığında seyrettikten sonra cuma günü açıklanan enflasyon verisi öncesinde 1.770 dolara kadar gerilmişti. Enflasyon verisiyle beraber toparlanan güvenli liman, haftayı 1.782 dolar ile kapatmıştı.

Saat 09.40 itibarıyla ons altın 1.788,29 dolardan işlem görüyor.

GRAM ALTIN REKOR KIRDI

Gram altın, geçen haftaya 785 TL civarında başladıktan sonra salı günü 773 TL’ye kadar gerilemişti. Çarşamba gününden itibaren dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki seyirle kademeli olarak yükselen gram altın, 799 TL’ye kadar tırmandıktan sonra gerileyerek haftaya 796 TL civarında başladı.

Gram altın saat 10.36 itibarıyla 836 lirayı aşarak tarihi rekorunu kırdı.