Sendikalaştıkları gerekçesiyle 75 işçinin işine son verilirken, fabrika önünde başlatılan eylem 2 gündür devam ediyor.

Hafta başında Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olan işçilerden ilk etapta 20 işçi işten atılırken, bugün akşam saatlerinde işine son verilen işçi sayısı 75’e yükseldi.

Sabah Ekmekçioğlu Metal'e gelen işçiler fabrika yöneticileri tarafından içeriye alınmadı. İşçiler fabrika önünde eylem başlattı.

Birleşik Metal-İş Anadolu Sorumlusu Deniz Ilgan, fabrika önünde direniş başlatan işçilere destek vermek amacıyla Çorum’a geldi.

İşçiler de, "Ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Direnen işçiler yenilmezler" ve "İş, ekmek yoksa barış da yok!" sloganları attı.

Jandarma ekipleri ise fabrikada ve çevrede güvenlik tedbirleri alıyor.

“SENDİKA, İŞÇİNİN TEMEL HAKKIDIR”

Edinilen bilgiye göre; Ekmekçioğlu Metal’de işçilerin tamamı sendika üyesi olduktan sonra Çalışma Bakanlığı'na yapılan başvuru sonucu yetki belgesi geldi. Ancak bu hakkı tanımayan yöneticilerin işçileri işten attığı öne sürüldü.

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada, “Üstelik bu çıkışlar sözde fesih yasağına rağmen yapılıyor. İşçileri kendi malı gibi gören, sendikaya üye olan işçiyi aşağılayan zihniyet bu kez de Çorum’da karşımıza çıkmış bulunuyor. Üstelik işçinin sendikalaşmasına tahammül edemeyen işverenin kendisi işveren sendikası MESS üyesi.

Ekmekçioğulları’nda ülkenin Anayasa’sı, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına alıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. Salgın dönemini fırsat bilip işçileri cezalandırmaya çalışıyorlar. Sendikamız diğer fabrikalarda olduğu gibi Ekmekçioğulları’nda da üyelerinin haklarını korumak konusunda kararlıdır. Ekmekçioğulları’nda işçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz” denildi.

Birleşik Metal-İş Anadolu Sorumlusu Deniz Ilgan ise, “Ekmekçioğulları’nın işçileri herkesin işbaşı yapılması talebiyle topluca fabrika bahçesine giriş yaptı. İşveren bir arkadaşımızı dahi işbaşı yaptırmaz ise, işçilerin hiçbiri çalışmayacak. Ya hep beraber ya hiçbirimiz” dedi.

Deniz Ilgan, “ Pandemi dönemini fırsat bilip işçileri cezalandırmaya çalışıyorlar. Sendikamız diğer fabrikalarda olduğu gibi Ekmekçioğulları’nda da üyelerinin haklarını korumak konusunda kararlıdır. Ekmekçioğulları’nda işçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.