GÜÇLENEN KOOPERATİFLER, GÜÇLÜ KADINLAR SOGEP PROJESİNE 2 MİLYON HİBE

T.C. Çorum Valiliği’nin başvuru sahibi olduğu proje, Merkez’de kurulan S.S. Hitit Güneşi Kadın Girişimi Üretim ve Kalkınma Kooperatifi, Alaca, Boğazkale (Puduhepa Kadın Girişimi Üretim ve Kalkınma Kooperatifi), İskilip, Kargı, Mecitözü ve Sungurlu ilçelerindeki kadın kooperatifleri, Çorum İl Özel İdaresi, Ticaret İl Müdürlüğü, Boğazkale Kaymakamlığı ve İskilip Belediyesi ortaklığında 18 ay boyunca uygulanacak proje, Bakanlıktan 2 milyon TL hibe ile desteklenecek.

Proje kapsamında, 7 yeni kurulacak/modernize edilecek atölye ve üretim tesisi ile kooperatiflerin üretim altyapıları güçlendirilecek, ürün çeşitliliği artırılacak ve oluşan yeni istihdam alanları ile ekonomik ve sosyal kalkınma sağlanacak. Aynı zamanda, kooperatiflerin fon kaynaklarına erişimi, yönetim, üretim, finans, pazarlama ve markalaşma alanlarında düzenlenecek çeşitli eğitimler, kooperatifçilik zirvesi ve şenliği gerçekleştirilecek.

ÇORUM’DA BİR BAŞARI HİKÂYESİ DOĞUYOR!

Proje istişare toplantısı Çorum Valisi Mustafa Çiftçi başkanlığında 21.08.2020 tarihinde Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda Çorum Belediye Başkan Yrd., İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Ticaret İl Müdürü, ilçe belediye başkanları ve kaymakamları ile kadın kooperatif temsilcilerinin geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

Vali Çiftçi, konuşmasında projeyi hazırlayan ekibe teşekkür ederken Çorum'un ilk SOGEP projesi olduğunu belirtti. Kooperatifleri üretim, satış ve yönetim anlayışı açısından güçlendirecek bu projenin Çorum kadınlarını ekonomik hayata katılımla güçlendireceğini, Çorum’da bir başarı hikâyesinin doğacağını ifade etti. Projedeki eş finansmanın %5’ini de Valilik tarafından karşılanacağını ifade eden Vali Mustafa Çiftçi, ilçe yerel yönetimlerinden de kooperatiflere finansal ve teknik destek beklediklerini vurguladı.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Çorum Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Özden Özgür Yalçın “Ofisimiz güdümünde Valiliğimiz AB ve Dış İlişkiler Proje Bürosu ile birlikte hazırlanan proje, Bakanlığımız SOGEP programının istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal girişimcilik ve yenilikçilik ve sosyal içerme üç önceliğine yönelik olup ilimizin tüm kadın kooperatiflerini kapsayan 7 ilçede uygulama alanı bulacaktır. Aynı zamanda TR83 Bölgesi’nin en büyük bütçeli ve hibe desteği alan SOGEP projesidir.” şeklinde bilgi verdi.

Çorum Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Uzmanı Dilek Bilgin sunumunda, sahada yapılan sosyal sorun analizleriyle proje fikrinin doğuşunu, kooperatiflerimizin sorunları ve potansiyelleri hakkında değerlendirmeler yaparak proje künyesi, ortakları, faaliyetleri, iş planı ve bütçesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantının son oturumu Vali Yardımcısı Recep Yüksel moderatörlüğünde gerçekleşen soru-cevap bölümündetüm ilçe kooperatifleri ve yerel yöneticileri söz alarak görüşlerini beyan etti ve yol haritası belirlendi.