“Hibenin vergisi olmaz” diyen Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Danıştay 3. Dairesi’nin bu uygulamayı iptal ettiğini ifade ederek, “3 milyon çiftçiyi yakından ilgilendiren Danıştay’ın bu kararıyla stopaj vergisinin kaldırılması çiftçimiz ve yetiştiricilerimiz için sevindirici oldu” dedi.

Sürü büyütme, yenileme ile çoban istihdamı desteği ödemelerinin de başladığını bildiren Başkan Çelik, “Bu projede en büyük katkıları olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye tüm yetiştiricilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

ÇİFTÇİ HİBE VERGİSİNDEN KURTARILDI

Çelik, çiftçilere verilen devlet desteğinden alınan stopaj vergisine değindi. Hibelerden alınan vergilerin yasal olmadığını ve uzun süredir bu uygulamanın sona erdirilmesini her platformda dile getirdiklerini belirten Çelik, mutlu sona ulaştıklarını söyledi. Çelik, “Arkadaşlar sizin aldığınız desteklerden hayvansal ve bitkisel üretime yönelik yüzde 2 ile yüzde 4 stopaj vergisi alınıyordu. Bu bir gelir değildir, bu bir hibe desteğidir. Bunun stopajı olmaz dedik. Zaman zaman da her platformda yapılan bu kesintilerin yasal olmadığını ısrarla dile getirdik. Bu gerçekten de yasalara aykırı bir durumdu. Bu stopaj vergisinin ivedilikle kaldırılmasını defalarca anlattık. Bu konuda Danıştay 3. Dairesi bizi sevindiren önemli bir karara imza attı. Uzun süredir takip ettiğimiz ve her seferinde gündeme getirdiğimiz bu konuda Danıştay, aldığı kararla desteklerden stopaj vergisi alınmasını iptal etti. 3 milyon çiftçiyi yakından ilgilendiren Danıştay’ın bu kararıyla stopaj vergisinin kaldırılması sevindirici oldu. Bu kararla kesilen vergiler de yetiştiricilerimizin cebinde kalmış oldu. Yetiştiricilerimizin faydasına olacak bu karar hayırlı olsun” diye konuştu.

ÇOBAN İSTİHDAMI VE SÜRÜ BÜYÜTME VE YENİLEME DESTEKLERİ ÖDENMEYE BAŞLADI

Genel Başkan Nihat Çelik, sürü büyütme ve yenileme destekleri ile çoban istihdamı desteklerinin yetiştiricilerin hesaplarına yatırılmaya başlanıldığını bildirdi. Çelik, çoban istihdam desteği ile sürü büyütme, yenileme desteği olarak 80 ilde 85 bin 482 yetiştiriciye 252 milyon lira ödemenin hesaplara yatırıldığını söyledi.

Başkan Çelik, “Çiftçilerimizin zor durumda olduğunu gören Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin, bu desteklerin hemen ödenmesini sağlaması tüm yetiştiricilerimizi memnun etmiştir. Bizde bu projede en büyük katkıları olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye Merkez Birliğimiz ve İl Birliklerimiz ile 270 bin yetiştiricimiz adına teşekkür eder saygılarımızı sunarız” dedi.

ZORUNLU TARIM BAĞ-KUR SİGORTASI İSTEĞE BAĞLI OLSUN

Genel Başkan Nihat Çelik, çiftçilerin zorunlu tarım BAĞ-KUR sigortasından da kurtarılmasını istedi. ÇKS kaydı olan çiftçinin otomatik olarak zorunlu tarım BAĞ-KUR sigortalısı olduğunu ifade eden Çelik, “Bu durum çiftçimizi zor durumda bırakıyor. Tarım BAĞ-KUR sigortasının zorunlu olması ve primlerinin de yüksek olması nedeniyle ödeme imkanı olmayan çiftçilerimiz, çiftçilik yapmaktan vazgeçiyor. Bunun önüne geçebilmek için bu tarım BAĞ-KUR sigortası zorunlu olmaktan çıkarılmalı ve isteğe bağlı hale getirilmeli. İsteğe bağlı hale getirilecek tarım BAĞ-KUR sigortasının primleri de çiftçilerin ödeme güçleri doğrultusunda olmalı.