Milyonlarca kişiyi ilgilendiren borç yapılandırması ile ilgili başvurular 31 Ağustos tarihine kadar devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) alacakların yeniden yapılandırması kararına göre; yapılandırılan borçların tamamının 30 Eylül’e kadar ödenmesi durumunda borca katsayı uygulanmayacağı ifade edildi.

Borç yapılandırmasına nereden başvurulur?

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin nerelere başvuracağını açıklayan SGK Başkanı İsmail Yılmaz şunları söyledi:

“İşverenler; e-Sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları; e-Devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, primlerini kendileri ödeyenler ise e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurabilecekler.”

Başvuruların takibi nasıl olacak?

Başvuruların takibi için işverenler e-Sigorta üzerinden, 4B kapsamındaki Bağ-Kur sigortalıları ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçluları ise e-Devlet'ten yapılandırılan borçlarını, ödeme ve taksit tutarlarını görebilecek.

Ödeme planlarını görüntüleyen işverenler, ödemelerini banka üzerinden gerçekleştirebilecek.

Taksit imkanı

Borçlarını ödemek isteyenler taksit imkanlarından da faydalanabiliyor.

Buna göre; vade farkı ödemek şartıyla borçlular ikişer aylık ödeme planları ile 6, 9, 12 ve 18 aylık taksit seçeneklerinden yararlanabiliyor.

Bu ödemelerde dikkat edilmesi gereken şey, ödemelerin iki ayda bir yapılması.

Örneğin; eğer 18 aylık taksitten yararlanırsanız burada borçlunun taksit süresi aslında 36 ay olacaktır.

Hak kaybına dikkat edin

Yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde de yapılandırma hakkı kaybediliyor.