Piyasa Gözetimi ve Denetiminde görevli Çorum İl müdürlüğü personelinin katıldığı gezide, İl Müdürü Ocak, evlerde kullanılan ve halk arasında beyaz eşya olarak anılan Soğutucular ve Dondurucular, Çamaşır Makineleri ve Kurutmalı Çamaşır Makineleri, Bulaşık Makineleri, Elektronik Ekranlar (TV vb.) eşyaların enerji etiketlemesi ile ilgili değişiklik yapıldığını bildirdi.

Değişikliğin Resmî Gazete’de yayımlanarak 3 Mart 2021’den itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlatan İl Müdürü Murat Ocak, açıklamasında şu bilgileri paylaştı:

“Bu yönetmelik ile birlikte üreticilerimiz ve satıcılarımızın ürünlerini yeni kriterlere göre üretmeleri ve yeni enerji etiketlemesi ile satılması zorunlu hale geldi.

Piyasaya arz edilen ya da hizmete sunulan enerji ile ilgili ürünler için bir çerçeve oluşturulması, bu ürünlerin etiketlenmesi ve enerji verimliliği ile müşterilerin enerji tüketimini azaltması için daha verimli ürünleri seçmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliği 02.03.2021 tarihinde Resmî Gazete ’de yayımlanmıştır.

Bu yönetmelik ve akabinde 25.03.2021 tarihinde yayımlanan uygulama tebliğleri kapsamında, yeni enerji etiketiyle birlikte ürünlerin enerji sınıfları ve performans kriterleri yeniden belirlenmiştir. Yeni enerji etiketi kapsamında Evlerde Kullanılan Soğutucular ve Dondurucular, Çamaşır Makineleri ve Kurutmalı Çamaşır Makineleri, Bulaşık Makineleri, Elektronik Ekranlar (TV vb.) bulunmaktadır.

Yeni enerji etiketi ile genel olarak bilinen ve performans sınıfı bilgisi içinde yer alan A+++ şeklindeki gösterim değiştirilmiş olup, en üst performans sınıfı A ve en alt performans sınıfı G olarak belirlenmiştir. Halihazırda A++ olarak satılmakta olan bir buzdolabı için enerji sınıfı F olabilmektedir. Ürünün enerji performansında bir değişiklik bulunmamakta, yeni uygulama tebliğleri ile getirilen hesaplama yöntemi sonucu belirlenen enerji sınıfı yeni enerji etiketi içerisinde yer almaktadır.

25.03.2021 tarihinden sonra piyasaya arz edilen ve satış amacıyla mağazalarda bulunan bu ürünlerin artık yeni enerji etiketleri ile teşhir edilmesi gerekmektedir. Mevcut eski enerji etiketli ürünler ile ilgili olarak satıcı tarafından tedarikçi (üretici) firmadan yeni enerji etiketi talebinde bulunulması ve bu etiketlerin yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Yeni enerji etiketi tedarik edilemeyen mevcut eski etiketli ürünlerin 25.12.2021 tarihine kadar satışına müsaade edilmektedir. Bu tarihten itibaren satışa konu olan bu ürünlerin üzerinde eski enerji etiketi olduğu halde teşhir edilmesi mevzuata aykırılık oluşturacak ve idari para cezası uygulanabilecektir.

Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz Piyasa Gözetimi ve Denetimi personeli tarafından ilimiz merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren beyaz eşya satıcılarımızda gerekli bilgilendirmenin yapıldığını, konu ile ilgili Bakanlığımız tarafından hazırlanan broşürlerin kendilerine verildiğini, bu doğrultuda satıcılarımızın varsa eski enerji etiketlerini yenisi ile değiştirmeyenlerin hızlı bir şekilde bu değişikliği yapmalarının zorunluluğu belirtilerek, halkımızın da yukarıda belirtilen beyaz eşya ürünlerini almak için mağazalara gittiklerinde mutlaka yeni enerji etiketlerine göre alacakları ürünleri kıyaslamaları önem arz etmektedir. Konuyla alakalı bilgi almak isteyen vatandaşlarımızın İl Müdürlüğümüze gelerek veya 4446100 telefon numaramızı arayarak ayrıntılı bilgi alabilmeleri mümkündür.”