Çorum firması Bek Tarım, TMO ihalesini kazanarak 25.000 ton buğday ve 75.000 ton arpayı yurtdışından ithal edecek. Bek Tarım Sakarya Karasu Limanı, Balıkesir Bandırma Limanı, Kocaeli Derince Limanı ve Tekirdağ Limanlarından 25’er bin ton arpa ve buğday ithal edecek.

ÖZEL HABER: İLHAMİ TÜRKSAL

Ankara’da gerçekleştirilen ihalede birçok liman için teklif veren Çorum firması Bek Tarım, ihale sonucunda Sakarya Karasu Limanı’ndan 25 bin ton buğday ve Balıkesir Bandırma Limanı, Kocaeli Derince Limanı ve Tekirdağ Limanlarından 25’er bin ton arpa ithal etme hakkını kazandı.

TMO ARPAYI 30 DOLAR UCUZ İTHAL EDECEK

Toprak Mahsulleri Ofisi, açıklanan alım fiyatlarından üreticiden ürün alamayınca ithalata ağırlık verdi. Haziran ayında 320 bin ton arpa, 400 bin ton civarında buğday ithalat ihalesi yapan TMO, Temmuz ayında da hasat döneminde ikinci bir ihaleye çıkarak 440 bin ton arpa ve 395 bin ton da buğday ithal edecek. Fiyatların bir önceki ithalata göre ortalama 30 dolar düşmesi dikkat çekti.

Açılan ilk ihalede de Çorum firması Bek Tarım, Sakarya Karasu Limanı ithalat hakkını kazanarak 25 bin ton arpa ithal etmişti.

270 DOLARDAN 240 DOLARA DÜŞTÜ

İhale ortalama 240 dolar seviyesinde gerçekleşirken, Haziran ayında yapılan ihalede ise ortalama fiyatlar 270 dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Buna göre TMO'nun bir ay arayla yaptığı arpa ithalatında fiyatlar tonda 30 dolar düştü. TMO ithal ettiği arpayı, yem fiyatlarını regüle etmek için ucuz arpa kapsamında 1950 TL'den satıyor.

Çorum firması Bek Tarım, kısa süre önce Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin belli olduğu Fortune 500 Türkiye Listesi'nde de yer almıştı.
Fortune 500 Türkiye 2021 Listesi'nde Bek Tarım, 907 Milyon 864 Bin 576 TL net satış rakamı ile listeye 386. sıradan girmişti.

EN VERİMLİ ŞİRKETLER SIRALAMASINDA DEVLERİ ARKASINDA BIRAKTI
Fortune 500 Türkiye 2021 Listesi'nde yer alan En verimli şirketler sıralamasında Çorum firması Bek Tarım, büyük bir yükseliş gösterdi.
3 gruptan oluşan En Verimli Şirketler kategorisinde Bek Tarım, Aktif Devir Hızı Kategorisine 9. sırada, Çalışan Başına Satış Hacmi Kategorisinde 11. sırada ve Özkaynak Devir Hızına göre 42. sırada yer almıştı.

BAKAN “PİYASAYA MÜDAHALE EDECEĞİZ” DEMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yetiştiricileri yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceklerini belirterek, "Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), mevcut stoklarını kullanarak ve takviye ederek besici ve yetiştiricilerimizin yanı sıra yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz" demişti.