Nohut ekimi konusunda büyük bir tecrübe ve deneyime sahip olan Mollahasan Muhtarı Hulusi Aydaş, leblebisiyle meşhur Çorum’da hem leblebi üretimine yatkın, hem de verimi yüksek Azkan çeşidini deneme amaçlı ekerek, yüz güldürecek sonuçlar aldı.
Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda yüzde 75 hibe desteğiyle sertifikalı nohut tohumu dağıtılmıştı. Azkan cinsi nohudun leblebi üretimine uygun olması nedeniyle Çorum’da üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

DÖNÜME 220 KİLO NOHUT ALINDI
Hem bir çiftçi, hem de muhtar olarak üreticilere örnek olmak amacıyla Azkan nohudunu eken Hulusi Aydaş, dönüm başı ortalama 220 kiloluk üretimle karşılaştı.
Azkan nohudunun hasadı İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ve bazı yetkililerin katılımı ile yapıldı.
Tarım Müdürlüğü’nün tespitine göre araziden dönüm başı 220 kilo nohut elde edildi. 
Aydaş, Çorum’da en büyüksek verimi elde ederek üreticilere örnek oldu.

MİNİMUM MALİYET, YÜKSEK VERİM
Hulusi Aydaş, nohut üretimi sırasında herhangi bir kimyasal katkı kullanmadıklarını, üretimi tamamen doğal koşullarda yaptıklarını, düşüm maliyetle yüksek verim aldıklarını dile getirerek, “iyi tarım uygulaması” ile leblebilik nohut ürettiklerini söyledi.
Üniversite hocaları ve uzmanlarla sürekli işbirliği halinde üretim yaptıklarının altını çizen Aydaş, Azkan çeşidinde Çorum’da dönüm başı ortalama 180 kiloluk verim alınırken, kendi arazisinden 220 kilo nohut elde edildiğinin altını çizdi.
Aydaş, bu konuda kendilerine destek olan Vali Mustafa Çiftçi, Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan’a, Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı’ya, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan’a, siyasi parti yöneticileri ve bürokratlara teşekkür etti.