Türkiye, Ahlatcı Holding teknoloji iştiraki Nanografi firması tarafından yapılan nanoteknoloji yatırımıyla kurulan tesis sayesinde grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri haline geldi. Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken olan grafen, birçok sektör için olağanüstü çözümlerin malzemesi olacak.

İnsanlık tarihinin en büyük malzeme buluşlarından biri kabul edilen grafenin seri üretimi için Türkiye’de ilk tesis Yönetim Kurulu Başkanlığını Ahmet Ahlatcı'nın yaptığı Ahlatcı Holding teknoloji iştiraki Nanografi firması tarafından açılmıştı.

Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif bir malzeme olan grafenin sanayide birçok kullanım alanı bulunuyor. Grafen, tek atom kalınlığında iki boyutlu bir nanomalzeme olarak nanoteknolojinin en kritik bileşenlerinden biri olarak gösteriliyor.

ULTRA HIZLI ŞARJ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara İvedik OSB’de, Ahlatcı Holding teknoloji iştiraki Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi’nin açılış töreninde katılmış ve bu ürün sayesinde yapılabileceklere dikkat çekmişti.

Varank, “Bu yatırımla Türkiye, grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geliyor. Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek. Korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek” ifadelerini kullanmıştı.

AHLATCI HOLDİNG GRAFENİ HEM ÖZGÜN HEMDE SERİ ÜRETİYOR

Üretim zorlukları nedeniyle grafen, dünyada en çok Ar-Ge yatırımı yapılan ürünlerden biri. Ahlatcı Holding teknoloji iştiraki Nanografi firması, bu malzemenin hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirdi.

Ahlatcı Holding tarafından kurulan tesis, yabancı bir şirketin üretim lisansına bağlı olmadan çalışacak. Türkiye’nin en büyük hacimli nanoteknoloji yatırımı olan tesiste üretilen grafen destekli endüstriyel ürünler ise şimdiden 80’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.

AHLATCI HOLDİNG, SAVUNMA SANAYİ’NİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK

Ankara’daki tesis, talebe özel grafen destekli uygulamalar da gerçekleştiriyor. Geliştirilen ürünler Savunma Sanayii Başkanlığı’nın grafen katkılı balistik plaka ihtiyacını karşılayacak. Goodyear, Petlas gibi lastik üreticileri ile işbirliği görüşmeleri de yapılıyor.

ESNEK VE GÜÇLÜ YAPI

Grafen, kovalent bağ ile bağlı karbon atomlarının altılı bal peteği örgüsünde kusursuzca dizilmesiyle oluşturduğu üstün özelliklere sahip bir nanomateryal. Grafen Konseyi’nin yayınladığı ‘2020 Grafen Araştırma Raporu’na göre, maliyet, seri üretim kabiliyeti, standart, çevreci üretim ve sertifikasyon problemleri üretimi zorlaştırıyor. Grafenin bazı özellikleri şunlar:

  • Keşfedilen ilk iki boyutlu kristal
  • Dünyada elde edilen en ince nesne
  • Tüyden hafif bir malzeme
  • Dünyanın en kuvvetli maddesi
  • Elmastan sert
  • Çelikten 200 kat sağlam
  • Elektriği bakırdan çok daha iyi iletiyor
  • Saydam
  • Bükülebilir bir madde