Yapılan açıklamada, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %3,1, Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,7 arttı.

Haziran ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,3, protein oranı ise ortalama %3 olarak tespit edildi.

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi %8,7 artarak 122 bin 458 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi %11,9 artarak 841 bin 811 ton olarak gerçekleşti.

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi %1,3 azalarak 91 bin 285 ton, Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,5 azalarak 534 bin 199 ton olarak gerçekleşti.

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi %22,1, tereyağı üretimi %14,7, yağsız süt tozu %13,2, kaymak üretimi %5,9, artarken, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %2,6, ayran üretimi %4,9, tam yağlı süt tozu üretimi %23,3 azalmıştır.

Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre inek peyniri %9, tereyağı üretimi %8,4, tam yağlı süt tozu %3,1, kaymak üretimi %2,4 artarken, yağsız süt tozu %3,2, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %3,9, ayran üretimi %19,1 azalmıştır.