Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre, ilave istihdam ile 10 milyarlık finansman sağlanacak, böylece teşvik kurallarıyla işçiler korunmaya alınacak. Mikro işletmelere sağlanacak destek 1560 TL’den başlıyor, 3 bin 790 TL’ye kadar çıkıyor. İşte destekten yararlanmak için gereken şartlar…

İŞÇİYİ KORUMAK VE YENİ İSTİHDAM İÇİN PRİM TEŞVİKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek paketinde çalışanın işini korumak, yeni istihdam yaratmak için 20'nin üzerinde prim teşviki, destek ve indirimi uygulanıyor.

Teşviklerle işverenin işçilik maliyetlerinde indirim sağlanıyor. İstihdam edilen işçiler için 51 il ve iki ilçede istihdam edilen çalışanlar için 6 puanlık prim indirimi bu yılın sonuna kadar sürecek.

İLK DEFA İŞE ALINANLARIN SİGORTASI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK

Genç, kadın istihdam eden firmaların istihdam desteklerinden yararlanma süreleri uzatıldı. Normalleşme desteği kapsamında Haziran ayını geçmemek üzere 6 ay süreyle işverenlere sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan primlerin tamamı tutarında destek veriliyor.

Bu destek aylık 1341 liraya ulaşıyor. İlk defa işe alınan çalışanın sigorta, vergi giderleri asgari ücret üzerinden devlet tarafından karşılanıyor.

Sigortalıların, işe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalılıklarının bulunmaması, İŞKUR'a kayıtlı işsiz olması gerekiyor.

İşyerinin de çalışanı yeni işe alması gerekiyor. Bu destek tutarı bin 560 lirayla 3 bin 790 lira arasında değişiyor. Özel sektör işyerine 75 lira asgari ücret desteği bu yıl da sürüyor. Artı istihdam için günlük 53.67 lira artı istihdam desteği devam ediyor.

PRİM TEŞVİKİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

İlave istihdam, mikro işletmelere istihdam teşvikinden işçi çıkaran işletmeler yeni çalışan sayısı geçen yılın üzerinde çıkmadığı sürece yararlanamayacak.

Kredi desteğinden yararlanmak için işletmede son 12 aylık dönemdeki işçi sayışana ilave olarak 1 Temmuz 2021-30 Haziran 2022 arasında yeni işçi istihdam etmek ya da Mart'ta en az 20 gün ücretsiz izinde olan işçiyi normal çalışmaya geçirmek gerekiyor.

Kısa çalışmada veya ücretsiz izinde gösterilen işçiler de ortalama işçi sayısının hesaplanmasında dikkate alınıyor.