CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergeleri verdi.

Köse’nin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e verdiği soru önergesi şu şekilde:

2004 yılında TMM Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca uygulamaya konulan “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi” önce TBMM Başkanlığı’nın 2013 yılından itibaren projeye dahil olmayacağını açıklaması ve ardından 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından projenin tamamen iptal edildiğinin açıklanması ile sonlandırılmıştır. Hiçbir gerekçe sunulmadan iptal edilen bu proje, yetkililer tarafından, demokrasiye ve öğrenciler arasındaki çoğulculuk bilincinin geliştirilmesine yönelik alınmış bir karar olarak ifade edilmiştir. Öğrencilerde demokrasi kültürünün oluşturulması ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürü ile katılımcı olabilme, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerinin kazandırılması amacıyla kurulan “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi”, TBMM Başkanlığı’nın projeye dahil olmayacağı açıklamasının ardından kısa bir süre sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekçe gösterilmeden 2019 yılında tamamen iptal edilmiştir.

Öğrencilerin demokratik haklarının ellerinden alındığını vurgulayan eğitim sendikaları, projenin öğrencilerde demokrasi bilincinin yerleşmesine yönelik çok önemli adım olduğunu ancak bu projenin iptal edilmesiyle, öğrencilerin yönetime katılması, seçme ve seçilme hakkını kullanması, demokrasi bilincinin geliştirilmesine darbe olduğunu vurgulamışlardır.

Alınan kararın öğrencilerin okul içerisindeki denetimlerini bitirmeye yönelik bir karar olduğunu belirten yetkililer, bu projenin tekrar hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etmektedirler.

Bu bağlamda;

1. 2004 yılında TBMM Başkanlığı ve MEB tarafından imzalanan protokol uyarınca uygulamaya konulan “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi’nin” amacı neydi?

2. TBMM Başkanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı’na göndermiş olduğu “Türkiye Öğrenci Meclisi” konulu yazı ile “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi’ne 2013 yılından itibaren dahil olmayacağını açıklamasının gerekçesi nedir?

3. Öğrencilerde demokrasi kültürünün oluşturulması ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürü ile katılımcı olabilme, iletişim kurabilme amacıyla hayata geçirilen bu projeyi tamamen iptal etmenizin nedeni nedir? Türkiye Öğrenci Meclisi projesinin iptal edilmesiyle beraber öğrencilerin demokratik haklarının ellerinden alındığını düşünüyor musunuz?

4. Demokrasiyi kendi hayatlarında hakim kılabilmek okul hayatında deneme ve uygulama imkanı bulmak, gerçek anlamda demokratik bireyler yetiştirmek adına, okuldaki öğrenme sürecine de büyük katkı sağlayan bu projeyi tekrar hayata geçirecek misiniz?”

Milletvekili Köse’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği önerge ise şu şekilde:

- 2004 yılında TBMM Başkanlığı ve MEB tarafından imzalanan protokol uyarınca uygulamaya konulan “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi” ne katılım amacınız neydi?

- Milli Eğitim Bakanlığı’na göndermiş olduğunuz “Türkiye Öğrenci Meclisi” konulu yazı ile “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi’ne” 2013 yılından itibaren dahil olmayacağınızı açıklama gerekçeniz nedir?

- Öğrencilerde demokrasi kültürünün oluşturulması ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürü ile katılımcı olabilme, iletişim kurabilme amacıyla hayata geçirilen bu projenin iptal olmasıyla ilgili düşünceniz nedir?