Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.

Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan iki ayrı proje TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler arasında, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Eda Aktaş Akyıldız’ın danışmanlığında öğrenciler Mehmet Yasin Ekici ve Keziban Çakır tarafından hazırlanan “Fermantasyonun Farklı Kaynaklardan Elde Edilen Kepeklerin Çözünür Arabinoksilan Fraksiyonları Üzerine Etkisi” adlı proje ile yine aynı bölümden Arş. Gör. Gamze Nur Müjdeci’nin danışmanlığında öğrenciler Filiz Küçük, Fatma Kılıç ve Gülsün Mehder tarafından hazırlanan “Açıkta Satışın Leblebinin Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi” başlıklı proje yer aldı.

ÖĞRENCİLERİN PROJESİYLE UN SEKTÖRÜNÜN YAN ÜRÜNLERİ DEĞERLENDİRİLECEK

“Fermantasyonun Farklı Kaynaklardan Elde Edilen Kepeklerin Çözünür Arabinoksilan Fraksiyonları Üzerine Etkisi” adlı proje ile hububat yan ürünü olan buğday, arpa ve çavdar kepeklerinin teknolojik fonksiyonlarını ve insan sağlığı açısından olumlu etkilerini arttırmak için fermantasyon yoluyla besinsel lif çözünürlüklerinin arttırılması amaçlanıyor.

ÇORUM LEBLEBİSİ MERCEK ALTINA ALINACAK

“Açıkta Satışın Leblebinin Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi” adlı proje ile Çorum’daki leblebi üreticisi firmalara ait fabrikalardan temin edilecek olan farklı çeşitlerdeki (sarı, çikolatalı, ballı-susamlı, tuzlu vb.) leblebi örneklerine ait mikrobiyolojik ve kimyasal bazı özellikler belirlenecek.

Üniversite-sanayi iş birliğinin hedeflendiği proje kapsamında Çorum için büyük önem arz eden leblebinin hijyenik koşulları değerlendirilerek kalite standardizasyonuna katkı sağlanması planlanıyor.