Hitit Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanlığında görev yapan makine mühendisi Engin Şanlı, bilgisayar teknikeri Hüseyin Teke, inşaat mühendisi Sadık Çınar ve makine teknikeri Alpaslan Ateşer, “Yenilikçi Memurlar” isimli takım kurarak, Teknofest Havacılık ve Uzay Festivali kapsamında “Çok Amaçlı Doğal Afet Kullanım Çantası” projesi hazırladı.

Proje yöneticisi Şanlı, İstanbul için yapılan deprem senaryosuna göre 600-650 bin binanın ağır hasar alacağı veya yıkılacağının tahmin edildiğini belirterek, “Yıkılacak bu kadar çok binaya deprem için kritik zaman olan ilk üç günde ulaşmak neredeyse imkânsız. Böyle bir durumda can kayıplarının büyük çoğunluğunu müdahale edilemeyen afetzedeler oluşturacaktır. Burada yola çıkarak, en az 3 gün ve üzeri sürede enkaz altında kalındığında hayatta tutacak bir cihazın geliştirilmesi yönünde bir proje hazırladık” dedi.

Piyasadaki doğal afet için hazırlanan afet ve acil durum çantalarının, teknolojiyle bütünleşik bir yapıda olmayan basit bir bez kumaştan yapıldığına işaret eden Şanlı, bu çantaların, enkaz altındaki kişiler ile iletişim kurmak için gerekli altyapıya da sahip olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Afetzedelerin hayatta kalma şansını artıracak projemiz kapsamında, yüzde 90’ı yerli ve öz kaynakla prototipini ürettiğimiz çok amaçlı afet çantası, deprem gibi doğal afet anında enkaz altında kalanları, bir an önce bulundukları yerden kurtarılmasını ve ilk yardımın ulaştırılmasını sağlayacak özellik arz ediyor. Üzerinde farklı mikroişlemci kontrollü modüler bulunan afet çantasının prototipi hazır. Taşınabilir ve dayanıklı plastik malzemeden bir dış kasaya sahip afet çantası, afet sonrasında enkaz altında kalanların yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi amacıyla farklı ekipmanlarla donatıldı. Çantanın iç kısmında, afetzedelerin 72 saatten fazla hayatta kalmasını sağlayacak yaşamsal destek maddeler ile cihaz modüler sistemlerin yer aldığı bir bölüm bulunuyor. Çantadaki modüler cihaz, güçlü bir jel aküyle 1 haftaya yakın enerji beslemesiyle kullanılabiliyor.”

Çantada yer alan haberleşme cihazının, siren sayesinde iletişime geçerek afetzedelerin bir an önce yerinin tespit edilmesine yardımcı olacağına işaret eden Şanlı, “Siren, arama kurtarma köpeklerinin duyabileceği frekansta ses üretebiliyor. Dolayısıyla bu çanta sayesinde afetzedenin yeri kolaylıkla tespit edilebilecek ve hayatta kalma şansı daha yüksek olacak” diye konuştu.

Şanlı, bin 562 liraya mal olan çok amaçlı çantanın, doğal afetlerin yanı sıra kamp, piknik gibi sosyal aktivitelerde de kullanılabileceğini belirtti.

Proje, Teknofest İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Finalinde

Şanlı, Çok Amaçlı Doğal Afet Kullanım Çantası Projesi ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen Teknofest Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’ne katıldıklarını belirterek, “Afet Yönetimi Kategorisinde katıldığımız festivalde, ön değerlendirme sonucunda 26. olan projemiz, daha sonraki aşamalarda yapılan değerlendirmelere göre de İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Finaline kaldı. Şimdi, 21-26 Eylül 2021 tarihlerinde, Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek Teknofest Final Etabını bekliyoruz. Finalde derece alacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.