URAP sıralamasında devlet üniversiteleri arasında ilk 10’a giren Hitit Üniversitesi, Ul GreenMetric (Yeşil Kampüs) sıralamasında da Türkiye’de yine ilk 10'a girmeyi başardı.
URAP sıralamasında devlet üniversiteleri arasında 2000 yılından sonra kurulan 85 üniversiteyi geride bırakarak ilk 10’a giren ve büyük bir başarıya imza atan Hitit Üniversitesi, Ul GreenMetric (Yeşil Kampüs) sıralamasında da dünya ve Türkiye’de önemli bir başarı elde etti.
Hitit Üniversitesi, kampüslerin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği Ul GreenMetric sıralamasında dünyanın en yeşil 282’inci, Türkiye’nin ise en çevreci 10’uncu üniversitesi oldu.
Yüksek öğretimi yakından ilgilendiren konu yaygın basının tüm mecralarında geniş yer buldu.
Yeşil kampüs ve çevreci çalışmaları ile dikkat çeken Hitit Üniversitesi, 2018 yılında 719 başvuru arasında dünyada 461’inci, Türkiye’de 18’inci sırada yer almıştı.
Bu yıl 280 üniversitenin başvuru yaptığı Ul GreenMetric sıralamasında, Hitit Üniversitesi 179 basamak birden yükselerek dünyada 280’inci, Türkiye’de 10’uncu en yeşil kampüs ve çevreci üniversite seçildi.
Endonezya Üniversitesi tarafından yapılan GreenMetric sıralamasında, KKTC dahil üniversitelerin altyapı, enerji, çevre, iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım ve eğitim alanlarında yaptıkları çalışmalar kriter olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’de bir çok yeniliği ve ilkleri hayata geçiren Hitit Üniversitesi’nde nihai hedef; yeşil, çevreci ve daha sürdürülebilir bir kampüs olarak belirlenmişti.
Kampüsleri dünyaya örnek teşkil edecek sürdürülebilir yaşam alanları haline getirmeyi önceliğine alan Hitit Üniversitesi, mutlu ve huzurlu yaşanılabilen bir çevreyi mümkün kılmak için çalışmalar yapıyordu.
‘Yeşil Kampüs’ projesi ile doğaya ve insana saygılı bir anlayış benimsenirken, kampüs içindeki doğal hayat korunarak kısa ve uzun vadeli bir yapılandırma projesi başlatılmıştı. Bu projenin amacı ise ‘insana ve çevreye saygılı bir bilinç oluşturmak’ şeklinde özetlenmişti.

ROL MODEL ÜNİVERSİTE
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Hitit Üniversitesi’nin çevreye uyum ve sıfır atık hedefleri ile çevrenin korunması konusunda gerekli ihtimamı gösteren adımları atmaya devam edeceğini açıkladı.
Şimdiye kadar yapılan çalışmalara değinen Rektör Öztürk, bu kapsamda yapılan örnek çalışmalar arasında trijenerasyon sistemi uygulaması bulunduğunu belirterek, “Bu sistemde, doğalgaz kaynaklı elektrik üretimiyle atık baca gazı, geri dönüşüme kazandırılarak kış dönemi ısıtma, yaz döneminde de soğutmaya yönelik kullanılıyor” dedi.
Yeni yapılan binalarda da her aşamada çevre bilincinin göz önünde bulundurulduğunu dile getiren Öztürk, “Üniversitemizde, ayrıca atık yönetimi prosedürlerinin Entegre Çevre Bilgi Sistemi (ECBS) çerçevesinde sistematik bir şekilde sürdürülmesi, geri dönüşüm, aydınlatma ve ısıtma gibi alanlarda gerçekleştirdiği uygulamalarla ve konuyla ilgili eğitim ve bilimsel çalışmalarla rol model teşkil ediyor”dedi.