Çorum Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, 1963 yılından beri kullanılmakta olan mevcut kütüphane binasının fiziki ortamlarının iyileştirilmesi, artan ihtiyaçlara uygun ek mekanlar oluşturulması konusunda çalışmalar yapıldı, ancak binanın ekleme ve değişikliklere uygun olmadığı ve eski olduğu, ekonomik ömrünü tamamladığı sonucuna ulaşıldı. Bu alana yeni bir kütüphane binası yapılmasının daha uygun olduğu değerlendirildi.

Yeni bina yapılıncaya kadar okuyucu hizmetlerinin devam edebilmesi için merkezi konumda, kolay ulaşılabilecek, geçici bir bina arayışına girildi. Belediyeye ait Kent Meydanı'nın içerisinde bulunan binanın üst katının Kültür ve Turizm Müdürlüğüne tahsis edilmesi uygun görüldü.

Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Hasan Paşa Halk Kütüphanesi’nin Kadeş Meydanı’na taşınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Belediyesi arasında protokol imzalandı. Protokole Bakanlık adına Vali Mustafa Çiftçi ve Çorum Belediyesi adına Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın imza attı.

Protokol ile Kadeş Meydanında belediyeye ait binanın kuzey blok üst katı 15 yıllığına kütüphane olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildi.

Vali Mustafa Çiftçi yapılan tahsisten dolayı Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’a teşekkür ederken, tefrişat işlerinin tamamlanması sonrası kısa süre içerisinde hizmete alınması planlanan yeni Halk Kütüphanesi binasının öğrencilere ve okuyuculara hayırlı olması dileğinde bulundu.