Zihnin doğru yönlendirilmesi ve beyin fonksiyonlarının eğitilebilir olması bu alanda etkin çalışma yapacak eğitim kurumlarına da ihtiyaç olduğunu bizlere bir kez daha göstermiş oldu. Bu amaç doğrultusunda bir araya gelen Gençlik Liderleri; Sinan Avşar, Aslıhan Kaya ve Kübra Diç ile Gönüllü Gençlik Liderleri; Semih Dumlu ve Mustafa Keleş’in yanı sıra SMMM İhsan Eret ve Din Görevlisi Murat Arar öncülüğünde Çorum’da “Yesevi Çocuk Akıl ve Zeka Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği” kuruldu.

Kulübün Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Avşar bireylerin gelişiminde zeka oyunlarının önemini ve kulüp hakkında bilgileri şu bilgileri aktardı; “Akıl ve zeka oyunları bireylerin IQ oranlarına olumlu yönde etki etmesinin yanı sıra mantıklı düşünme, problem çözebilme, strateji geliştirebilme, görsel algılama ve duygusal zeka gibi becerileri kazanmasına ve geliştirmesine etki ediyor. Bunun üzerinde bilimsel araştırmalar yapıldığını biliyoruz. Berkeley Üniversitesinde yapılmış bir araştırma ile çocukların haftada iki kere, bir saat on beş dakikalık çeşitli akıl ve zeka oyunları eğitimi almaları IQ puanlarında 13 puanlık bir artışa, mantıksal düşünme becerilerinde ise yüzde 32 değerinde bir artışa katkı sağladığı kanıtlanmıştır. Zeka oyunları sayesinde çocukların beyin fonksiyonlarının yüksek performans göstermesi mümkün. Bu şekilde de daha mantıklı ve daha isabetli kararlar alabiliyorlar. Zeka oyunları sayesinde çocuklarda kavrama ve bilinçaltında erken tanıma ve anlama becerileri hızlanıyor. Bunu belirtirken şunu da söylemek gerekiyor. Zeka oyunları bazen tek başına, bazen de bir grupla oynanmalıdır. Her iki şekilde de zeka gelişimine etkisi son derece yüksektir. Tabi ki bazen bireysel bazen de grup şeklinde oynanması daha faydalıdır. Bu şekilde daha etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Günümüz dünyasına bakıldığında artık bireylerin bilgisayar, tablet ve akıllı telefon vasıtasıyla teknolojinin her alanına kolayca ulaşabildikleri bir yaşamları var. Bu sebeple bireylerin zeka ve bilinç gelişimleri de çok hızlı oluyor. Her şeyi çok kısa zamanda algılıyor ve farklı değerlendirebiliyorlar. Buradan hareketle Akıl ve zeka oyunlarının, bireylerin özellikle de çocukların gelişimlerindeki etkileri de çok farklı oluyor. Bu konu ayrıca çocuk gelişiminde de çok önemli bir yer tutuyor.

Her aile çocuğunun en iyi şekilde eğitim görmesini ister. Ancak bazı çalışmalar sadece okulda yapıldığında yetersiz kalıyor. Çocuklarının mevcut kapasitesini ortaya çıkarmak isteyen ve farklı becerilerini geliştirmek isteyen ebeveynler çocuklarıyla ilgilenirken akıl ve zeka oyunlarından rahatlıkla yararlanabilirler. Böylece çocuklarının; hafıza, stratejik düşünme, görsel zeka, mantıksal düşünce, inovatif düşünce ve davranış becerilerini farklı akıl ve zeka oyunlarıyla güvenli bir şekilde geliştirebilirler. Tabi ki bunu yaparken mutlaka alanında uzman bu işin eğitimini almış bir eğitici tarafından destek almaları gerekir. İlimizdeki mevcut duruma baktığımız da, zekâ oyunları eğitimine yönelik ilimizde profesyonel bir çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulduğunun tespitini yaparak arkadaşlarımızla birlikte bu alanda profesyonel bir çalışma yapmaya karar verdik. Ve “Yesevi Çocuk Akıl ve Zeka Oyunları Kulübü’nü” kurduk. Kulübümüz aralık ayında yapılacak genel kurul sonrasında tüm organlarını oluşturarak Alaca, Sungurlu ve Osmancık ilçelerimizde de açacağımız temsilciliklerimizle birlikte ilimize, bu alanda profesyonel bir eğitim veren Akıl ve Zeka Oyunları Kulübü kazandırmış olacağız. Akabinde akıl ve zeka oyunlarının ülke çapında gelişmesine vesile olan Tüm Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonuna bağlanarak ilimizde federasyonumuzun temsilciliğini yürüteceğiz. ” Açıklamalarına yer veren AVŞAR, kendileriyle irtibata geçmek ve kulüp ve yapacakları eğitimler hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişi ve kurumların 0 (546) 735 0848 numaralı hattan kendilerine ulaşabileceklerini ve bu alan da yapılacak her türlü iş birliğine açık olduklarını kaydetti.