Türk Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Selim Aydın yaptığı açıklamada, “Türk millî mücadelesinin 19 Mayıs 1919 tarihinde başladığı anı millet olarak yazacağımız destanın ilk bölümü olarak değerlendirilebiliriz. Millî mücadelenin Atatürk’ün zihninde ve Türk milletinin muhayyilesinde başladığı günden itibaren; necip milletin her bir ferdini buna inandırmak, kanaatini ve desteğini alarak sadece necip Türk milletine güvendiğini onun da milli ve manevi değerlerine bağlılığı, çalışkanlık ve azmi ile bunu başarabileceğini her fırsatta dile getirdiği aşikardır” dedi.

“Türk ulusuna ve gençliğine seslenirken “Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur !” sözü bu milletin bütün zorlukları kendi öz kaynakları ile yenebileceğine inancının en açık göstergesidir” diyen Türk Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Selim Aydın, “Tarihte badireli süreçler atlattığımız dönemlerde dahi verilen çetin mücadelelerin sonunda hızla toparlanmak, yeni bir düzen kurmak Türk milletinin teşkilatçılığının ve düzenleme kabiliyetinin açık göstergesidir. Yeni bir destan, yeni bir Ergenekon’dan çıkışımız ve yeni bir devlet olarak birbirini takip eden basamakları içeren milli mücadele sürecinin zaferle neticeleneceği ve zaman kaybetmeden muasır medeniyet seviyesine milleti ve devleti ulaştırma hedefi mücadelenin ilk günlerinde Atatürk’ün, silah ve yol arkadaşlarının zihninde planlanmıştı. 19 Mayıs 1919 ile başlayan mücadelenin cephede kazanılan kısmı kadar cephe gerisi ve zafer sonrasının da planlanması gerekiyor idi.

Düşmanın Polatlı’ya kadar geldiği günlerde düzenlenen “1. Maarif Kongresi” ve Atatürk’ün büyük bir titizlikle kongreye katılıp notlar alarak tebliğleri dinlemesi hasebiyle de önemini açıkça ortaya koymuştur. Aslında Atatürk ve onun izinde yürüyen Türk münevveri, mütefekkiri, üniversitesi, öğretmeni, müdürü ve müfettişi olmak üzere 1923 yılında Türk Devleti’nin geçeceği yeni yönetim biçiminin ardından toplumsal kalkınmanın kilidinin eğitimde olduğunun bilincinin en açık göstergesidir. 15 Temmuz 1921 tarihinde başlayan 1. Maarif Kongresi, 1923 yılından sonra başlayacak toplumsal dönüşüm ve muasır medeniyet yolunda atılacak adımların eğitim alanında kozasının örüldüğü bir toplantı olarak Türk tarihinde önemli yer tutan istişarenin vücut bulmuş halidir. Farklı bir katılımla da olsa bunu 1923’ten itibaren takip eden Heyet-i İlmiye toplantıları 1926 ya kadar devam etmiş. 1939’dan 2014’e kadar yapılan Milli Eğitim Şuraları da Türk Eğitim için önemli çalışmalar yapmıştır. Fakat 1. Maarif Kongresi o dönem eğitimin durumu ve toplumsal ihtiyaçlar adına kapsamlı bir değerlendirme yapan ve genç Cumhuriyet’e bir yol haritası çizen bir organizasyon olarak hatırlanması ve ihya edilmesi gereken bir toplantıdır” açıklamalarında bulundu.

Selim Aydın, “Cumhuriyet’in 100. Yılında ve yeni Türk asrında devlet ve millet olarak hedeflediğimiz noktalara ulaşabilmenin yolunun da insan kaynağımızı doğru yönlendirmek ve eğitmekten geçtiği hepimizin malumudur. Türk Eğitim-Sen olarak her durum ve şartta Türk milletinden yana taraf olma düsturumuza uygun olarak 29 Ekim 1923, Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı olan 2023’e bir hazırlık bir yol haritası belirlemek amacıyla 13-18 Temmuz 2021 yılında Ankara’da aynı ruh ve heyecanla 2. Maarif Kongresi’nin düzenlemeyi hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz dönem, Türk Eğitiminin ihtiyaçları ile küresel ve bölgesel gelişmeler dâhilinde 2023 yılından sonra başlayacak Türk Asrının gereği olan eğitimli insan hedefinin nasıl yakalanacağına dair bir yol haritası hazırlamayı ve öneri sunmayı amaçlamaktayız. Bu kongrede hem geçmiş kongreye katılanlar ve onların eserleri vasıtası ile o günün şartlarına göre muazzam bir organizasyonun hatırlanması hem de 2023’e doğru devletimize ve milletimize hizmet yolunda Türk tarihine bir not düşmeyi amaçlamaktayız” ifadelerine yer verdi.

Selim Aydın açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

2. MAARİF KONGRESİ KAPSAMINDA “BÜYÜK ÖĞRETMEN KURULTAYI” DÜZENLİYORUZ

15 Temmuz 1921 tarihinde 1.sini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün topladığı Maarif Kongresi’nin yüzüncü yılında aynı ruh ve heyecanla 2. Maarif Kongresi Türk Eğitim Sen tarafından toplanıyor. 2. Maarif Kongresi kapsamında “Büyük Öğretmen Kurultayı” da gerçekleştirilecektir.

Büyük Öğretmen Kurultayı hazırlıkları kapsamında şubelerimiz tarafından 25 Mayıs – 5 Haziran 2021 tarihlerinde İlçe komisyon çalışmaları, 10-20 Haziran 2021 tarihlerinde ise il komisyon çalışmaları yapılarak 52 başlık altında okul öncesinden, yükseköğretime kadar Türk milli eğitimi masaya yatırılmış ve il raporları oluşturulmuştur.

İllerden seçilen temsilciler 15-16 Temmuz 2021 tarihlerinde Ankara’da toplanarak Büyük Öğretmen Kurultayı’nı gerçekleştirip il raporlarından faydalanarak 52 başlıkta Türkiye Raporunu hazırlayacaklardır. İlimizi Çorum Rehberlik Araştırma Merkezi öğretmenlerinden Kürşat Değirmenci temsil edecektir.

Türk Eğitim Sen çalışan, üreten, yol gösteren sendikacılık anlayışı ve milli bir sivil toplum örgütü olmanın verdiği sorumlulukla çalışıyor ve üretiyor.

İnanıyoruz ki Büyük Öğretmen Kurultayı sonucunda çıkacak rapor, cumhuriyetimizin 2. Yüzyılına ufuk açacaktır.

BÜYÜK ÖĞRETMEN KURULTAYI ÇALIŞMA KONULARI

1- Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Eğitimi

2- Din Eğitimi

3- Eğitim Bilimleri

4- Eğitim Denetimi

5- Eğitim İstihdam İlişkisi

6- Eğitim Materyali Geliştirme

7- Eğitim Teknolojileri

8- Eğitim Yönetimi

9- Erken Çocukluk

10- Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri

11- Güzel Sanatlar Eğitimi

12- Hayat Boyu Öğrenme

13- İçerik ve Uygulama

14- İmam Hatip Ortaokulları ve Liseleri

15- İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Yönetimi

16- Kültür Aktarımı

17- MEB’ İn Temel Politikası

18- Mesleki ve Teknik Eğitim

19- Müfredat Geliştirme

20- Mülteci ve Sığınmacı Eğitimi

21- Okul Gelişim Modeli

22- Okul Organizasyonu

23- Ortaöğretim Alanı

24- Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi

25- Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi

26- Öğrenme Analitiği Araçlarıyla veriye Dayalı Yönetim

27- Öğrenme Süreçlerinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşüm

28- Öğretmen Geliştirme (Hizmet İçi)

29- Öğretmen Yetiştirme

30- Ölçme ve Değerlendirme

31- Öğretimde Öğrenci Seçme ve Yönlendirme

32- Özel Eğitim

33- Özel Öğretim Yöntemleri

34- Özel Yetenek

35- Üstün Yeteneklilerin Eğitimi

36- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

37- Spor Eğitimi

38- Temel Eğitim

39- Türk Kültürü ve Eğitim Üzerine

40- Türkçe Öğretimi

41- Uzaktan Eğitim

42- Vakıf Üniversiteleri

43- Yabancı Dil Eğitimi

44- Yabancılara Türkçe Eğitimi

45- Yaygın Eğitim

46- Yurt Dışı Eğitim

47- Yurt Dışındaki Türk Çocuklarının Eğitimi

48- Yurtiçi ve Yurt Dışı Diploma Denklik

49- Türk Soyluların Eğitimi

50- Yüksek Öğretim

51- 2023 Eğitim Vizyonu

52- Diğer…