İnsanoğlunun yaşamının her döneminde karşısına çıkan, ilk anda akla mantıklı gelen fakat genelde olumsuz duygular içeren yanlışlara ‘’ düşünce hataları’’ denir.
Düşünce hataları denilince akla ilk olarak abartmak gelir. Bazı insanlar pireyi deve yaparlar. Bir olayı o kadar çok yanlış yere çekerler ki sonunda kendileri bile inanır. Ve hep akıllarında acabalarla dolaşırlar. Örneğin:öğrenci sınavı kazanamazsam ailem beni bir daha kursa göndermez. Bu da benim hayatımın sonu olur diye düşünür. Ama bundan ailenin haberi yoktur.
Hayatımızda bizi en çok yoran hatalardan en önemlisi de genelleme, aşırıya kaçmadı. Bu tür insanlar ufacık sorunu kocaman sorun haline getirirler. Örneğin, sen şaka yapmışsındır karşındaki insan acaba ne demek istedi bana burada ne kastetti acaba benim hakkımda kötü bir şey mi söyledi vs. Bunun en büyük örneği günümüzde sanal ortamlarda meydana gelir. Oradan bir emoji gelir ve karşıdaki kişi bunu nasıl anlamak isterse ona yorar.
Hele de bazı düşünce yorumcuları vardır ki zihin okurlar. Bizden önce eleştirirler. Sadece tahmin yürüterek sonuca ulaşırlar. O bunu yaptıysa her şey yapar en basitinden. Bu tür insanlar genelde mutsuzdur.
Beynimiz düşünce hataları yüzünden çok yorulur.Araştırmalara göre gün içinde ortalama zihnimiz onbeşbin düşünce geçirmektedir. Bir kısmı olumlu bir
kısmı nötr bir kısmı da olumsuz anlam içerir. Bu da kişilerde depresyon ve kaygı bozukluğuna sebep olur. Aslında ‘’Descartes düşünüyorsam o halde varım demiştir’’Ona göre düşünmek Varol anın sebebi değil sonucudur. Zihin bile yanıltabilir diye düşünmüştür.
Sonuç olarak hayatımızdaki olumsuzluklardan kurtulmalıyız. Aşırı genellemelerden kaçınmalıyız, abartmamalıyız, tahmin yürütmemeliyiz. En önemlisi de insanları yormamalıyız.