Farkında olmadan yaşayıp gittiğimiz ve hayatımızda çok önemli yeri olmasına karşın bilinçsizce kullandığımız şeylerden biri de içinde yaşadığımız şehirlerdir. Hem de bunun bir bilinç, bir kültür, bir kimlik olduğunu bilmeden.

İlimizi göz önüne aldığımızda şehir kültürü denen bir şeyin pek kalmadığını, hayatın nerdeyse tamamen bireyselleştiğini, insanlarımızın kültürel ve tarihi zenginliklerini bilmediğini, tanımadığını görüyor, bunun sancısını çekip üzülüyoruz.
Evine karşı duyarlı ama çevresine karşı ilgisiz ve duyarsız bir toplum haline geldiğimizden haberimiz bile olmuyor bazen.

Günümüzde, şehirlerimizde yaşanan en büyük sorunlardan biri belki de bu. İnsanlarımızın yaşadıkları şehre/kente karşı aidiyet ve sahiplenme duygularının az oluşu ya da olmayışıdır.

İlimiz yeryüzünün en eski medeniyetlerinin neşet ettiği bir yerdir. Tarihin kaydettiği ilk büyük barış antlaşması olan Kadeş antlaşmasının metinlerinin bulunduğu, M.Ö. ve M.S. üzerinde yaşayan milletlerin etkisi ile insanlığı ortak mirasının yeşerdiği, ortak sesinin çıktığı yerdir Çorum. Yeryüzünün en eski düşünce, dil, din, kültür ve medeniyet varlığının en zengin şehirlerinden birisine sahip olmamıza rağmen kentimizi yeni yeni tanıtmaya başladık. TRT 1’in en çok sevilen ve izlenen dizileri arasında yer alan Payitaht Abdülhamid’de yer alan 7-8 Hasan Paşa ve Çorum leblebisi tanıtım sahnesi bunun güzel bir örneği olmuştur.

Sadece ülkemizde değil dünya kültür hafızasında muhteşem bir tarihe sahip olduğumuz gerçeğini unutmamalıyız. Taş çağı, Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi tarihin görkemli dönemlerini görmüş bir mirasa sahip şehrimizi yozlaşmış, pusulası olmayan, iletişim pencereleri tahrip edilmiş bakış açımızdan kurtararak şehre hakkını vermemiz gerekir. Şehrin tanıtımı ve kültürü için yapılan çalışmaları eleştirmek yerine destek vererek şehrimizin görkemli mirasına destek çıkalım.

Şehri inşa ederken kültürünü unutup şehri beton yığını haline getirmeyelim.

Güçlü yarınların oluşumunda gerçek katkıyı sağlayacak olan gençlere muhteşem bir medeniyet ve tarihe sahip olduğumuz gerçeğini unutturmayalım.