Dünya Çevre Günü nedeniyle bugün Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Saat 10.00’da başlayan törende Çevre ve Şehircilik Müdürü Seyitahmet Sancak’ın anıta çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Törene; Çevre ve Şehircilik Müdürü Seyitahmet Sancak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Altınkeser, Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, Türk-İş Çorum İl Temsilcisi ve Şeker-İş Şube Başkanı Sefer Kahraman, Şeker Fabrikası yöneticileri ve Şeker-İş Yönetim Kurulu Üyeleri, Toç-Bir-Sen Çorum Şube Başkanı ve Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yusuf Şahinbaş, bazı kurum amirleri, çevre kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. 
Törende Çevre ve Şehircilik Müdürü Seyitahmet Sancak, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Tören sonunda İl İzci Grubu, ulusal çevre andını okudu.
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören öncesi katılımcılara şapka dağıtıldı. Dağıtılan şapkaları takan protokol mensupları ve öğrenciler, çevre yürüyüşüne de şapkalarla katıldı.
ÇEVRE İÇİN YÜRÜDÜLER
Protokol mensupları ve öğrenciler çevre yürüyüşü yaptı. 
Bu sabah Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Saat Kulesi’nden Atatürk Anıtı’na kadar çevre yürüyüşü düzenlendi. 
Çevre yürüyüşüne; Çevre ve Şehircilik Müdürü Seyitahmet Sancak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Altınkeser, Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, Türk-İş Çorum İl Temsilcisi ve Şeker-İş Şube Başkanı Sefer Kahraman, Şeker Fabrikası yöneticileri ve Şeker-İş Yönetim Kurulu Üyeleri, Toç-Bir-Sen Çorum Şube Başkanı ve Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yusuf Şahinbaş, bazı kurum amirleri, çevre kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. 
Yürüyüş sonunda Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi.
ÇEVRECİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. 
Atatürk Anıtı’nda düzenlenen çelenk sunma töreninin ardından yarışmalarda derece alan öğrencilerin ödülleri dağıtıldı.
Resim, şiir ve afiş yarışmalarının birincisine bisiklet verilirken, ikinci ve üçüncü olanlara da çeşitli hediyeler verildi.
İlköğretim 1. ve 5. sınıflar arası şiir yarışmasında Kurusaray İlköğretim Okulu öğrencisi Şeyma Kılıç birinci, 6-8. sınıflar arası şiir yarışmasında da Sungurlu Mehmetçik İlköğretim Okulu öğrencisi Semanur Dağaşan birinci oldu. 
İlköğretim 1. ve 5. sınıflar arası resim yarışmasında İnkılap İlköğretim Okulu öğrencisi Rümeysa Yalnız birinci, 6-8. sınıflar arası resim yarışmasında da Mecitözü YİBO öğrencisi Ekin Ergün birinci oldu. 
İlköğretim 6-8. sınıflar arası afiş yarışmasında ise İnkılap İlköğretim Okulu öğrencisi Sinan Karabıyık birinci oldu. 
İlköğretim 1. ve 5. sınıflar arası şiir yarışmasında Kurusaray İlköğretim Okulu öğrencisi Büşra Keleş ikinci, 6-8. sınıflar arası şiir yarışmasında da Sungurlu Mehmetçik İlköğretim Okulu öğrencisi Zülbiye Çulamoğlu ikinci oldu. 
İlköğretim 1. ve 5. sınıflar arası resim yarışmasında Mecitözü YİBO öğrencisi Menekşe Ünal ikinci, 6-8. sınıflar arası resim yarışmasında da Mecitözü YİBO öğrencisi Nur Erdeşir ikinci oldu. 
İlköğretim 6-8. sınıflar arası afiş yarışmasında ise İnkılap İlköğretim Okulu öğrencisi Asiye Yiğit ikinci oldu. 
İlköğretim 1. ve 5. sınıflar arası şiir yarışmasında Alpagut İlköğretim Okulu öğrencisi Ayşegül Seviç üçüncü, 6-8. sınıflar arası şiir yarışmasında da Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu öğrencisi Şirin Yıldırım üçüncü oldu. 
İlköğretim 1. ve 5. sınıflar arası resim yarışmasında Mecitözü YİBO öğrencisi Zinnur Turan üçüncü, 6-8. sınıflar arası resim yarışmasında da 19 Mayıs İÖO öğrencisi Ethem Çolak üçüncü oldu. 
İlköğretim 6-8. sınıflar arası afiş yarışmasında ise 19 Mayıs İlköğretim Okulu öğrencisi Ayhan Karameşe üçüncü oldu. 
Dereceye giren öğrencilerin ödülleri; Çevre ve Şehircilik Müdürü Seyitahmet Sancak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Altınkeser tarafından sahiplerine verildi.
Öte yandan Youthinkgreen projesi kapsamında ülkemizi ve ilimizi Almanya’da temsil eden Anadolu Öğretmen Lisesi öğretmen ve öğrencilerine “çevre elçisi” belgeleri verildi. Proje koordinatörü Asiye Kaynar ile öğrenciler; Ayşenur Dede, Özge Günay, Zehra Güler, Zeynep Yıldıran, Aykut Alagöz, Melek Karadağ, Aleyna Maçin, Merih Gökay Akkanat, Cem Anıl Kaval, Hüseyin Ilgın, Şahika Nur Karadağ ve Nida İşbakan’a belgeleri Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş tarafından verildi. 
İKRAMLAR KAPIŞILDI, ÇEVRE KİRLETİLDİ
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları ilginç görüntülere sahne oldu. 
Saat Kulesi’nden başlayan çevre yürüyüşü, Belediye’nin yol yapım çalışmaları nedeniyle toz-toprak içerisinde yapılırken, Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreninin ardından da yarışmalarda dereceye giren eserlerin sergisi açıldı. 
Serginin gezilmesi sırasında yapılan ikramlar katılımcılar, bazı vatandaşlar ve öğrenciler tarafından kapışıldı. İkramların ve hediyelerin kapışılması izdihama neden olurken, bir kısım vatandaşların ve öğrencilerin çöplerini yere atmaları, çevre gününde çevreyi kirletmeleri dikkat çekti. 
‘ÇÜNKÜ ÇEVREYE ZARAR VEREN DE ÇEVREYİ KORUYAN DA İNSANDIR’
Çevre ve Şehircilik Müdürü Seyitahmet Sancak, “Çevrenin korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi konularında gösterilen çabaların amacı, insanların daha sağlıklı ve güvenli çevrede yaşamalarının sağlanmasıdır. Bunu sağlayacak olan da hiç kuşkusuz insanın kendisidir. Çünkü çevreye zarar veren de çevreyi koruyan da insandır” dedi. 
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Atatürk Anıtı’nda düzenlenen kutlama programında bir konuşma yapan Sancak, “Doğaya karşı duyarlı birey olabilmenin yolu sürekli eğitim ile kazanılan çevre bilinci yüksek yurttaş olmaktan geçmektedir” şeklinde görüş bildirdi. 
Sancak, konuşmasında şu konulara değindi:
“Dünya Çevre Günü, ülkemizde ve dünyada çevre korumacılığının yaygınlaştırılması, çevresel kalitenin iyileştirilmesi, bilinçli bir katılımın sağlanmasını amaçlayan ulusal ve küresel bilgilendirme günüdür.
Bütün canlılara yaşama ortamı sağlayan tabiat ve çevrenin öneminin bir kez daha yüksek sesle dile getirildiği bugün daha güzel bir dünya için herkese açık bir davettir.
Bilindiği gibi çevrede insanın varoluşu ile başlayan insan-doğa ilişkisi insanın doğadan yararlanma çabası ile başlayıp daha sonra insanın doğaya egemen olma, üstünlük kurma çabasına dönüşmüştür. Teknolojinin desteğini alarak güçlenen insanoğlu, doğayı sınırsızca kullanmaya hatta sömürmeye başlamıştır.
Doğa insan bütünselliğinin doğanın aleyhine kullanan insanoğlu bugün çok önemli bir sorun olan çevre sorunları ile karşı karşıyadır ve artık insanoğlu, suyun, havanın ve toprağın tükenmez ve bedelsiz bir kaynak olmadığını bilmek ve görmek durumundadır.
Sanayileşme, hızlı nüfus artışı, çarpık kentleşme, doğal kaynakların insafsızca tüketimi süresince ortaya çıkan ve insanların toplu halde ölümlerine yol açan boyutlara varan çevre sorunları-çevre kirliliği karşısında uluslararası toplumca sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel insan hakkı olduğu kabul edilerek tüm devletlerce "Yaşam hakkı" nın çevre hakkının yasal güvence altın alınması istenmiştir.
Anayasamızın 56. Maddesi ".... Herkes her bakımdan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir ..." biçiminde düzenleme ile; hem sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel insan hakkı olduğu yasal güvence altına alınmış, hem de çevre kirlenmesinin önlenmesinde vatandaş da ödevli sayılmıştır.
Çevrenin korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi konularında gösterilen çabaların amacı, insanların daha sağlıklı ve güvenli çevrede yaşamalarının sağlanmasıdır. Bunu sağlayacak olan da hiç kuşkusuz insanın kendisidir. Çünkü çevreye zarar veren de çevreyi koruyan da insandır. Çevre kirliliği ile yürütülen en önemli ıslah ise insanların sahip olduğu çevre bilinci düzeyidir.
Çevre bilinci ; çevre ile ilgili kararları ,ilkeleri yorumları içeren düşüncelerden , bu düşüncelerin yaşama aktarılması olan davranışlar olarak kendini gösteren ve yaşamın her devresinde çevre eğitimi ile kazanılan duygulardan oluşan davranışlar bütünüdür.
Doğaya karşı duyarlı birey olabilmenin yolu sürekli eğitim ile kazanılan çevre bilinci yüksek yurttaş olmaktan geçmektedir.
Geçtiğimiz yüzyılda büyük çevre felaketleri yaşandı, büyük orman yangınları ile karşılaştık. 21. Yüzyılda felaketler kapımızı çalmaya devam ediyor. Araştırmalara göre dünyadaki mevcut çevre kirliliğinin %50’sinin son 35 yılda meydana geldiği belirtilmektedir.
Yaşadığımız dünyada daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam ancak çevre koruma konusunda tüm tedbirlerin alındığı, halkın azami derecede bilinçlendiği ve her bireyin çevreci olarak üzerine düşen görevi yaptığı oranda yakalanabilir. Çevre koruma bireyden başlayarak en üst düzeydeki uluslararası örgütlere kadar top yekûn çalışmayı zorunlu kılar.
Bakanlığımızca öncelikle çevre kirliliğinin önlenmesi, çevrenin geliştirilmesi korunması ve sürdürülebilir kullanım konularında oldukça önemli ve anlamlı çalışmalar yürütülmektedir.
Ancak bizler yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışanları olarak biliyoruz ki; ülkede doğanın bilinçli olarak korunması, yalnızca ağır cezaları öngören yasal tedbirlerle değil , aynı zamanda çevrenin ve doğal kaynakların korunmasının ve geliştirilmesinin insanlığın geleceği açısından bir zorunluluk olduğunu bilen çevre bilinci yüksek bireyler ile gerçekleşebilir.
Sadece kirleten değil, kirlilikte sorumluluğu olduğunu bilen ve kirliliğin yok edilmesindeki ödevlerinin farkında olana bireylerin çoğunluğunda çağdaş ve sağlıklı yaşam sürdürülebilecektir.”