Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz, Çorum'un Bayat İlçesinde yapımı tamamlanan Kunduzlu Barajı ve yapımı devam eden Tımarlı Sulama Suyunda incelemelerde bulunmak üzere ilçeye geldi.

Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz, DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Saadettin Ceylan, DSİ Baraj Emniyeti ve Ölçüm Tesisleri Şube Müdürü Mutlu İlker Peker, DSİ Barajlar ve HES Şube Müdürü Fatih Dündoğdu, DSİ İşletme ve Bakım Şube Müdürü Cemal Dilektaşlı, DSİ 54. Şube Müdürü Murat Şerbetci, Prof. Halil Karadeniz, Prof. Zekai Celep, Prof. Muhammet Emiroğlu, Prof. Tuncer Edil ve Doç. Yunus Kalkan’dan oluşan heyeti Bayat Belediye Başkanı Ekrem Ünlü karşıladı.

Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz ve heyet, Çorum ile Bayat İlçesinin Kunduzlu Köyü Kuzguncuk Deresi üzerinde yapımı tamamlanan Kunduzlu Barajında incelemeler yaptı. Daha sonra heyet yapımı devam eden Tımarlı Sulama Suyu bölgesinde incelemelerde bulundular.

KUNDUZLU BARAJI

Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “Kunduzlu Barajı” projesi kapsamında Çorum Bayat İlçesi de nasibini alıyor.

Projede baraj ulaşım yolu, ocak ve diğer ulaşım yolları, derivasyon tesisleri (derivasyon tüneli, memba ve mansap batardoları), ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj gövdesi, su alma yapısı, dolusavak, dipsavak, beton kaplama ve enjeksiyon imalatları yapılarak iş tamamlandı.

Temelden yüksekliği 51 metre olan barajın tamamlanması ile Bayat ilçe merkezi ve 31 köyün susuzluktan kurtarılması hedefleniyor. Projenin tamamlanması ile birlikte bölge insanı daha temiz ve kesintisiz suya kavuşacak. Bu proje kapsamında Bayat ilçesine yaklaşık 31 milyon TL yatırım yapıldı. Bu yatırımın karşılığında Bayat ilçesine ve 31 köye yılda 2,06 milyon m³ içme suyu sağlanacak.

TIMARLI SULAMASI İLE 77 BİN DEKAR ARAZİ SULANACAK

Bayat, İskilip ve Uğurludağ ilçelerinin topraklarını su ile buluşturacak olan Tımarlı Sulaması 2. Kısım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 185,2 milyon liraya mal olacak proje ile 77.050 dekar araziyi sulanması hedeflenmekte. Toplam ana boru uzunluğu 62.328 metre ve toplam şebeke uzunluğu ise 188 kilometre.