Elvan Can Çabuk açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Dolar ve Euro'daki yükseliş devam ediyor. Dolar/TL kuru bugün 16.40'un üzerini gördü. Euro/TL'de ise 17.50 sınırı aşıldı. Piyasalardaki yaşanan dalgalanmaya bakıldığında geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin NEBATİ’nin adeta harika bir çözüm olarak müjdelediği Kur Korumalı Mevduatlardan sonra yeni icat olarak duyurduğu Enflasyona Endeksli Süper Bonolar ’da artık bir çözüm olmayacaktır.

Kabine Toplantısı'nda Enflasyon Endeksli Bono veya benzeri bir ürün çıkacağı söylemleriyle geçtiğimiz akşam 15.70'lere kadar gerileyen Dolar/TL, 2 gün dür yeniden yükselişe geçti. 20 Aralık saat 19.40'ta Cumhuriyet tarihinin rekoru olan 18.162 TL seviyesine ulaşan dolar kuru, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından yüzde 30'un üzerinde değer kaybetmişti. Bugün doların 16.40'i aşmasıyla Euro da 17.50'in üstünü gördü.

2022 yılında TL. Dolara göre %25 değer kaybetti

2022 yılında aylık enflasyon %4,81 ile %11,10 arasında.

TÜFE (Yıllık % Değişim)

TÜFE (Aylık % Değişim)

04-2022

69.97

7.25

03-2022

61.14

5.46

02-2022

54.44

4.81

01-2022

48.69

11.10

2022 yılında cari açık son 4 yılın zirvesinde.

Dolar TL'de yukarı hareketin sürpriz değil Cari açığa baktığımızda ilk 4 ayda 30 milyar dolarlık cari açığı olan bir ülkeyiz. Dönüp rezervlerine baktığımızda ise 60 milyar dolar eksi değerler taşıyan bir merkez bankamız var. Hangi veriye baksak gayet sıkıntılı bir tablo karşımızda.

Bütçe açığı nisanda 50 milyar lira olmuş. Oysa 2017 yılında biz bu açığı bir yılda veriyorduk. Dolayısıyla son kötüye doğru giden makro veriler haliyle kuru da yukarı doğru çekiyor.

SÜPER BONO DA ARTIK BİR ÇÖZÜM OLMAYACAK
- Kurun yükselmesi sadece kendi içimizde kaynaklanan nedenlerden değil. Amerikan Merkez Bankası'nın yanına Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz artırımı döngüsüne girmeye başlaması bugün hem Euro'da hem dolarda yukarı çıkışı doğurmuştur. Bunu tutmak için geçtiğimiz günlerde konuşulan süper bono da artık bir çözüm olmayacaktır.

- Çünkü kur korumalı mevduatın (KKM) ilk çıktığı dönemdeki konjonktürle şimdiki konjonktür arasında dağlar kadar fark var. Daha fazla cari açığımız var. Enerji maliyetlerimiz çok daha yükselmiş durumda ve hükümete olan güven çok daha aşılmış bir seviyeye geldi. Bu nedenle ben teknik olarak dolar kurunun yükseleceğini düşünüyorum. Bu yükseliş 2021 yılı Aralık ayındaki zirve seviyeye geldiğinde yine bir faizli ürün karşımıza çıkacak. Fakat bu ürün dertlere derman olacak mı bunu bekleyip göreceğiz. Ama kuvvetle muhtemel bir çözüm getirmeyecek. Aynen KKM'deki gibi AKP iki ya da üç ay zaman alacak. İşte bu sefer satın alacağı zamanın maliyeti Türk halkına çok daha fazla olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararı Tayyip Bey'in bugüne kadar yaptığı söylemlerin tersine bir kararın çıkacağını sanmıyordum zaten çıkmadı da. Yine pas geçti. Kaldı ki artırsa bile enflasyon oranının yüzde 70 olduğunu düşünecek olursak yapılacak her artırım kuru tutmakta başarısız kalacaktır" diye düşünüyorum.

SONBAHAR SIKINTILI GEÇECEK
Sonbaharın çok sıkıntılı geçecek gibi. Kuru tutmak için faiz artırmak zorunda kalınacak ki bence kur (dolar) 18'e yaklaştığında AKP tekrar yeni bir ürünle karşımıza çıkıp burada kuru aşağıya itmek için çok daha yüksek bir faiz maliyetini halka yansıtarak. Bu kurun 20'li rakamlara gitmemesi için Hazine'yi yine araya koyacaktır diye düşünüyorum.

SÜPER BONO NEDİR?
Bono; devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit ya da değişken faiz oranları ile belirlenen süre içerisinde kredi almış olduğunu belirten bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az ya da 12 aydan fazla olamaz. Bonolar şirket ya da devlet tarafından çıkarılırlar. 

Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlama hedefiyle çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik göstermektedir. Çok daha yüksek faiz oranı uygulanan bonoya süper bono adı verilmektedir."