Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan'ın kalbinin her zaman Ankara ile beraber attığını söyledi.
Çorum Alperen Ocakları ile Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi tarafından düzenlenen konferansta konuşan Tümtürk, "Doğu Türkistan enerji kaynağı ve coğrafya bakımından Çin'in Avrupa ile arasında köprü olduğu ve Avrupa'ya bağladığı için çok önemlidir. Bunun için Çin ülkemizi 1949'da işgal etti ve nükleer testleri için kullandı. Yüz binlerce kişi bu testlerde hayatını kaybetti ve bir o kadarı da ardılı hastalıklara yakalandı. Doğu Türkistan’da Çin'in izlediği açıklık politikası, Çinlilere topraklarımızın kapılarını açtı. Çinliler gelip doğal kaynaklarımızın üzerine konup bunları Çin'e aktarıyor. Ayrıca bu politika kimliğimizi yok etme amacı taşıyor" dedi.
Tümtürk," Türkistan Çin tarafından işgal altındadır. Bu gerçek Çin halkı tarafından da gayet iyi bilinmektedir. Bu nedenle Çin, Doğu Türkistan halkını düşman olarak görmektedir. Çinliler Uygur Müslümanlarının tüm hareketlerini bir tehdit olarak algılamakta ve bizim bağımsızlığını isteyen işgal altındaki bir devlet olduğumuzu akıllarından çıkarmamaktadırlar" dedi.
Doğu Türkistan'da terörist ya da benzeri bir grup olmadığının altını çizen Tümtürk, “eğer bu bölgede bir terörizm varsa o da bu tür bahaneler uyduran Çinli yetkililerindir. Özellikle bu bahaneleri bize zulmetmek için kullandılar. Komünist rejim altında yaşayanlar terörist olamaz. Aksini duyan olmuş mu?” diyerek, Çinli yetkililerin bu türden basmakalıpları uydurarak Doğu Türkistan'ın Müslüman kimliğini yok etmeye çalıştığını söyledi.
Tümtürk, yaptığı konuşmada, Doğu Türkistan'da, Filistin'de, Suriye'de ve Irak'ta Müslümanların huzur içinde yaşaması gerektiğini belirterek, "Doğu Türkistanlı kardeşlerimize Çin tarafından yapılan baskı ve zulümlerin bir an önce son bulması lazım. Çin tarafından katledilen kardeşlerimize dünya kamuoyunun duyarlılık göstermesi gerekmektedir" dedi.
Tümtürk konuşmasına şöyle devam etti:
"Doğu Türkistan'daki durum Filistin, Keşmir ve Çeçenistan’da olduğundan çok daha kötü, çok daha berbat ve çok daha korkunçtur. Dünyadaki Müslümanlar bu ülkelerde ne olup bittiğini anında öğrenebiliyorlar. Ancak bizim ülkemizde Çin hükümet medyası ya da aynı eğilimdeki medya sadece kendi çıkarlarına uyan şeyleri yayınladığından önemli şeylerden haberdar olmamız çok zor.
Tarihte ilk kurulan İslam Cumhuriyeti 1933'de Doğu Türkistan'da kuruldu. Dünyanın ilk İslam ülkesi de Uygur Türkleri tarafından 932'de Saltık Buğra Han(if) liderliğinde tesis edildi. Doğu Türkistan Çin'in bir parçası değildir. Doğu Türkistan Müslüman dünyanın parçası ve toprağıdır!
Doğu Türkistan, Türklerin tarihi vatanıdır. Kökleri Göktürklere kadar uzana Türklerin ataları ve onların çocukları bu toprakların sahibidir. Ünlü Çin Seddinin yapılma gayesi de Uygur Türklerinden korunmak içindir. O dönemlerde Türkistan?ın sınırlara buralara kadar dayanıyordu. Yakın bir süre önce olduğu gibi Doğu Türkistan?ın bağımsız bir devlet olacağına inanıyoruz. Bir gün o eski tarihi konumumuza döneceğiz."