Gübretaş A.Ş., Ayer Tohumculuk ve Hektaş firmalarının katıldığı seminerde sulama, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, sertifikalı tohum kullanımı ve yeni çeltik çeşitlerinin tanıtımı konularında üreticilere bilgi verildi.

Dodurga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde mühendis ve aynı zamanda Dodurga Kaymakamlığı Proje Ofisi’nde Proje Koordinatörü olarak görevli Tufan Gündem, Proje Ofisi’ nin Dodurga Kaymakamı Abdulkadir Işık öncülüğünde ilçede uyguladığı 23 projeden ‘Toprağım Artık Daha Güçlü Projesi’ kapsamında tarım yapılan toprakların organik madde bakımından zenginleştirilmesi konusunu ele aldı.

Tufan Gündem, ‘Normal koşullarda tarım yapılan alanlarda organik madde seviyesinin en az %4 olması gerekirken, ilçemizde çeltik tarımı yapılan 3 farklı noktadan alınan toprak numunesi tahlil sonuçlarına göre topraklarımızın organik madde seviyesi %0,8 ile %1,5 arasında değişmektedir. Yıllardır tarım yapılan topraklarımızın yorgunluğu organik maddenin azlığındandır. Toprakta organik madde seviyesi az ise atılan gübre toprakta tutunamadığından ya sıcak havada buharlaşıp havaya karışır ya da yağmur yağdığı zaman toprağın alt katmanlarına doğru yıkanarak bitki kök bölgesinden uzaklaşır. Bu yüzden çiftçilerimiz her geçen sene daha fazla gübre kullanmaktadır. Ancak organik madde seviyesi %4 ve üzerinde olursa atılan gübre organik madde tarafından tutulacağından bitki kök bölgesinde sürekli bitkinin kullanabileceği formda kalacaktır. Toprak organik madde miktarını artırmak için hem uygulanabilirlik hem de maliyet bakımından en uygunu hümik asit kullanmaktır. Tarla hazırlığı ve taban gübresi uygulaması esnasında 1 dönüm alana 4 litre hümik asit uygun miktar su karıştırılarak pülverizatör ile toprağa uygulandıktan sonra tohum ekimi yapılması gerekmektedir. Bu sayede tarımda sürdürülebilirlik gerçekleştirilebilir’ açıklamalarında bulundu.