Mehmetdede Tekke Köyü ile Obruk Köyü bölgesinde Maden Tetkik ve Arama (MTA) Müdürlüğü tarafından, ihale ile sondaj çalışması yapılıyor. Buna tepki gösteren köylüler “Yangından mal kaçırırcasına apar topar bir doğa talanı daha gerçekleştirilmek isteniyor” dedi.
Bilindiği üzere MTA Müdürlüğü ihale ile, Dodurga İlçesi’nin Mehmetdede Tekke Köyü’nde sondaj çalışması yaparak rezerv araştırması yaptırıyor. Araştırma sonucu bölgede altın, gümüş, antimon, bakır ve molibden madenlerinin araması yapılarak, rezerv olup olmadığı tespit edilecek.
Köy halkı ise sondaj çalışmalarından sonra köye tesis kurulabileceğini, böylelikle tarım ve meyvecilik üretiminin sekteye uğrayacağını, tarım yapılabilecek arazinin azalacağını belirterek çalışmalardan rahatsız olmakta. Eğer altın madenine rastlanırsa siyanürle çalışma yapılacağını ileri süren köy halkı, hayatlarının tehlikeye atılacağı endişesi yaşıyor.

Köylüler tepkilerini dile getirmek için oturma eylemi ve akabinde basın açıklaması yapacaklardı. Eylem ve basın açıklamasına bazı provokatör grupların katılacağı yönünde ihbar alınması üzerine herhangi bir taşkınlık veya olumsuzluğa meydan vermemek adına vazgeçildi.
Edinilen bilgiye göre; 4 köyün muhtarı tarafından Çorum Valiliği’ne eylem yapılmayacağına dair dilekçe verildi.
Jandarma Komutanlığı ise gerek köylüleri korumak, gerekse eylem yapılma ihtimaline karşılık geniş çaplı güvenlik önlemleri aldı. Jandarma personeli gün boyu köyün giriş ve çıkışlarında, çeşitli noktalarında güvenlik tedbiri aldı.
Bu arada ihaleyi alan firma ise sondaj çalışmalarına geçici bir süre ara verdi.