Çorum'un Dodurga ilçesinde Tıbbi ve aromatik bitki vadisi olarak planlandığı proje kapsamında Çatar mevkiinde Ankara merkezli HCM Naturel Tarım ve Hayvancılık San. Tic. Ltd. Şti. firması ağırlıklı belediyeye ait olan bir araziyi kiraladı.
Devlet eliyle kurulan tesislerin kapısına kilit vurulurken, firma Dr. Haluk Deda’nın öncülüğünde üretim alanını ve çeşitlerini her geçen gün geliştirerek artırmaya devam ediyor.

Türkiye’de sadece tıbbi ve aromatik bitki fidesi üretme alanına yoğunlaşan tek firma olan HCM Naturel Tarım, öncelikle Osmanlı döneminin saraylarından eksik etmediği ve sağlık için sürekli üzerine düşüldüğü öğrenilen kaparinin yetiştirilmesine başladı. Ardından da tıbbi aromatik bitki ürünlerine yönelen firma, şu anda 10’dan fazla çeşitle üretimini devam ettiriyor.
Dodurga’da atıl durumdaki arazileri değerlendirerek bölgeyi bu anlamda önemli bir merkez haline getiren firmanın oluşturduğu kapalı ve açıl seralarda, Adaçayı, Çörekotu, Kekik, Lavanta, Ekinezya, Melisa, Oğul Otu, Biberiya, Nane gibi ürünlerin yanısıra yılın hemen her mevsiminde ürün veren organik Çilek üretimi de yapılıyor.

HCM Naturel Tarım firması yöneticisi Hasan Gökmen, firmalarının özellikle de tıbbi aromatik bilgiler üretimine büyük önem verdiğini anlatırken, organik ürünler konusunda da çalışmalar yapıldığını anlattı.
2015 yılında tıbbi ve aromatik bitki konusunda çeşitlenmeye gidilmesine karar verilerek yeni sera yatırımları ve fide yetiştiriciliğine başladıklarını belirten Hasan Gökmen, seralarda elde edilen fidelerin bölge halkına, çevre illere verilerek sözleşmeli üretim yapıldığını vurguladı.
Gökmen, tıbbi sektörde kullanılan çoğu ürünün yaş veya kurutularak dünyanın çeşitli ülkelerine de ihracatının yapıldığını dile getirdi.
Dodurga’nın her anlamda gelişmesi ve kalkınması için çaba sarfeden Dodurga Belediyesi Başkanı Mustafa Aydın da, HCM Naturel Tarım ve Hayvancılık San. Tic. Ltd. Şti.’ne bölge ekonomisine ve istihdamına sağladığı katkıdan dolayı teşekkür etti.