Diz önü ağrısı, patellofemoral eklemden kaynaklanan, merdiven inip çıkma, uzun süreli oturma, çömelme, diz çökme, koşma, zıplama gibi diz kapağından kaynaklanan ve aktivitelerde artan, dizin ön kısmındaki ağrı yakınması olarak tanımlanmaktadır. Nedeni tam olarak henüz bilinmemektedir. Bacakta kemik kas dizilim bozuklukları, içe basma, çarpık bacaklık veya travma sonucu oluşabilmektedir.

Diz önü ağrısı tedavisinde ilk seçenek fizik tedavidir. İstirahat, bantlama, ağrı kontrolü, aktivite düzeyini ayarlama, egzersiz programı başlatarak ağrıyla mücadele edilebilir.

Tedavide öncelikle dize binen yük kontrol altına alınmaktadır. Hem istirahat hem de uygun kiloya ulaşmak hedeflenir. Çömelme, zıplama, diz çökme, bacak bacak üstüne atma gibi diz kapağı üzerindeki kuvvetlerin arttığı aktiviteler kısıtlanmaktadır.

Ayak ortezleri ve bantlama ile diz kapağını sabit tutma eğilimine getirirken, dizilim bozukluklarının önüne geçmek hedeflenir.

Egzersiz programı

Fizyoterapsitin düzenlediği egzersiz programı diz eklemin hareketli yapılarını kuvvetlendirerek ve kısa ve gergin kaslarda germe sağlayarak koordine kas aktivitesini sağlamayı hedeflenmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.