Etkinlikler kapsamında, 24 Ekim Salı günü İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Çorum Müze Müdürlüğünce, Müze sergi salonunda saat 14.00’te “Çorum Kazılarından Yansımalar” konulu Fotoğraf Sergisi ile Hasan Tuluk’a ait eserlerin yer aldığı “Metallerin Dili İle Anadolu” Metal Sanatları Sergisi açılacak.

YENİ ARKEOLOJİK KAZI ALANLARI AÇILDI

Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada etkinliğin ana konusuna ilişkin şu açıklamalara yer verildi:

“Çorum, tarih boyunca Hatti, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi güçlü medeniyetlere ev sahipliği yaparak, yapılan bilimsel kazı çalışmaları sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda bilinen 8000 yıllık köklü tarihi ve zengin kültürel değerleri ile bulunduğumuz coğrafyada önemli bir konumdadır.

Çorum’da 1834 yılından itibaren başlayan arkeolojik araştırmalar ve devamında yapılan kazı çalışmaları, Anadolu’da var olan toplumların yaşamlarına ışık tutmuş, bu toplumlardan Hititlerin yarattığı büyük uygarlığa başkentlik yapmış Hattuşa ve yanı başındaki Alacahöyük, Çorum’u Dünya’ya tanıtarak haklı bir üne kavuşturmuştur. Çorum’da yüzyıldır yapılan arkeolojik kazılar, ilin Hitit Uygarlığının merkezinde bulunması nedeniyle son yıllarda yerli ve yabancılar tarafından yapılan araştırmalar yoğunlaşmış, bunun sonucunda da yeni arkeolojik kazı alanları açılmıştır.

“Veteriner hekim sağlık çalışanıdır” “Veteriner hekim sağlık çalışanıdır”

“ÇORUM KAZILARINDAN YANSIMALAR” ADLI FOTOĞRAF SERGİSİ

İlimizde; 1935 yılında Atatürk’ün direktifiyle başlatılan Türkiye’nin ilk ulusal kazılarından Alaca Höyük ile Boğazköy-Hattuşa, Ortaköy-Şapinuva, Alaca-Eskiyapar ve Alaca-Mahmudiye-Kalehisar’da arkeolojik kazı çalışmaları devam etmekte olup bugüne kadar yapılan bilimsel kazılar ve eserlerden görüntüler İl Müdürlüğümüz tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak düzenlediğimiz “Çorum Kazılarından Yansımalar” adlı Fotoğraf Sergisinde görülebilecektir.

Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamaları kapsamındaki bir diğer etkinliğimiz; Yaşayan İnsan Hazinesi Ulusal Envanterini oluşturma çalışmaları kapsamında, ilimiz adına Bakanlığımıza teklif edilen ve 2022 yılında Bakanlığımızca “Yaşayan İnsan Hazinesi” ünvanı verilen Metal Sanatçımız Hasan Tuluk’la işbirliği içerisinde yürüttüğümüz somut olmayan kültürel miras çalışmalarımızın bir parçası olarak değerli sanatçımızın metal sanatı çalışmalarından örneklerin yer aldığı “Metallerin Dili İle Anadolu” Metal Sanatları Sergisi de yine aynı gün Çorum Müzesi’nde ziyarete açılacaktır.

Tüm halkımızı 24 Ekim Salı günü saat 14.00’te Çorum Müzesi’nde gerçekleştirileceğimiz sergilere ve Cumhuriyetin 100. Yılına özel olarak düzenlediğimiz diğer tüm 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz.”