CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Meclis'te yaptığı konuşmada, Çorum tarımının hayat kaynağı olan Derinçay'ın ciddi bir kirlilik sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve artık "balık değil zehir taşıdığını" iddia etti. Tahtasız, yetersiz arıtma tesisleri ve kontrolsüz sanayi atıklarının nehrin kirlenmesine yol açarak hem tarımsal sulamayı hem de halk sağlığını tehlikeye attığını belirtti.

Çorum'un tarımsal üretimi için kritik öneme sahip olan ve bir zamanlar balık tutulabilen Derinçay, endişe verici bir çevre sorununun merkezinde yer alıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı bir dakikalık konuşmada, Derinçay'daki kirliliğe dikkat çekerek çarpıcı ifadeler kullandı.

"Derinçay Yirmi Yıldır Zehir Saçıyor, Kanser Saçıyor"

Milletvekili Tahtasız, Derinçay'ın mevcut durumunu geçmişiyle kıyaslayarak sorunun vahametini gözler önüne serdi. "Alaca Çayı'yla Çorum'da birleşerek önce Yeşilırmak'a, oradan Karadeniz'e akan Derinçayımız 90'lı yıllarda balık tutulabilen ve tarım sulaması yapılan bir nehirken şu anda maalesef Derinçay yirmi yıldır zehir saçıyor, kanser saçıyor," diyen Tahtasız, durumun uzun süredir devam ettiğini vurguladı.

Kirliliğin Kaynağı: Yetersiz Arıtma ve Sanayi Atıkları

Tahtasız, kirliliğin temel nedenleri olarak iki ana faktöre işaret etti. İlk olarak Çorum Belediyesi'ne ait atık su arıtma tesisinin yıllardır modernize edilmemesi nedeniyle yetersiz kaldığını ve dereyi kirlettiğini belirtti. İkinci ve önemli bir diğer neden olarak ise Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) uygun bir arıtma tesisinin bulunmamasını gösterdi. Bu iki etkenin birleşimiyle Derinçay'ın, geçtiği köylerde tarımsal sulama için kullanıldığında toprağa ve ürünlere zararlı kimyasalları taşıdığını ifade etti.

AK Parti'de Fatma İlkcan Aksu'ya iki önemli görev AK Parti'de Fatma İlkcan Aksu'ya iki önemli görev

Yetkililere Acil Görev Çağrısı

Durumun ciddiyeti karşısında yetkilileri harekete geçmeye davet eden Mehmet Tahtasız, sorumlulara net bir çağrıda bulundu: “Buranın tek sorumlusu Çorum Belediyemizin yıllardır yenilememiş olduğu arıtma tesisinin bu dereyi kirletmesi ve Çorum Organize Sanayisi'nde arıtma tesisi olmayışından dolayı Derinçay yıllardır bütün köylerimizin tarımsal sulamasında zehir saçıyor.”

Tahtasız, konuşmasının sonunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çorum Valiliği, Çorum Belediye Başkanlığı ve özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı göreve çağırdı. "Bir an önce bu Derinçay'ı kirletenler hesap vermeli ve Derinçayımız tekrar eski yıllarına, günlerine dönmelidir," diyerek sorunun çözümü için acil adımlar atılması ve nehrin eski temiz günlerine kavuşturulması gerektiğini güçlü bir şekilde dile getirdi.