Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı ilk kez kapalı yöntemle Akciğer Kanseri ameliyatı gerçekleştirildi.

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin içerisinde yer alan ve başarılı operasyonun gerçekleşmesinde katkısı olan Çorum’lu hemşehrimiz Dr. Öğretim Üyesi Kerem Karaarslan ve ekip arkadaşları kanser sebepli ölümlerin sebebi olan Akciğer Kanseri ameliyatını kapalı gerçekleştirerek Hatay’da bir ilki gerçekleştirdiler.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi internet sayfasında yayınlanan habere göre Akciğer kanseri, kanser sebepli ölümlerin en sık sebebidir denildi.

İspatlanmış tek kesin tedavi seçeneği ise ameliyat ile kanserin bulunduğu akciğer bölümünün (lobun) veya akciğerin tamamının çıkarılmasıdır denilen açıklamada, Bu işlem klasik olarak hastanın yan tarafından kaburgaların arasından yaklaşık 15-20 cm kesi ile açık yöntemle yapılmaktadır.

Yeni yöntemlerle bu ameliyatları 3-5 cm arasındaki kesilerle kamera yardımıyla kapalı olarak yapılabilmek mümkün olmuştur denildi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı olarak 66 yaşındaki hastamıza 3. 5 cm tek kesi ile kapalı akciğer kanseri cerrahisi (Video yardımlı sağ akciğer alt lobektomi) uygulandı. Doç. Dr. Cenk Balta, Dr. Öğr. Üyesi Kerem Karaarslan, Arş. Gör. Dr. Beniz İrem Ersoy Şığva ve ekibinin gerçekleştirdiği bu ameliyat ile hasta ameliyat sonrası dönemde yoğun bakıma alınmadan 3 gün içerisinde taburcu edildi.

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyelerince yapılan açıklamalarda; bu yöntem ile yapılan ameliyatlar sonrasında hastaların kol ve omuz fonksiyonlarının daha az etkilendiği, ameliyat sonrası ağrılarının ciddi anlamda azaldığı, kanama miktarlarının daha az olduğunu, hastaların solunum kapasitelerinin daha az etkilendiği ve sonuç olarak hastaların daha erken taburcu olup günlük rutin işlerine daha erken dönebildikleri; ayrıca ameliyat sonrası bağışıklık fonksiyonları daha az etkilendiği için Onkolojik tedavi alması gereken hastaların daha erken tedavisinin başlanabileceği bildirildi.