Yoğun bir katılımın yaşandığı, birlik ve beraberlik görüntülerinin sergilendiği törene protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katılım sağladı.
Tören büyük bir olgunluk içerisinde devam ederken, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat’ın kürsüde yaptığı konuşma ortamı gerdi.
Hüseyin Mat’ın Alevi toplumunun birtakım haklarını elde etmesi yönünde yaptığı sert ve sivri konuşmadan rahatsızlık duyan Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Belediyesi Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve beraberindeki protokol, tören alanını terk etti.

Hüseyin Mat’ın konuşması sırasında Vakıf Başkanı Dede Nurettin Aksoy’un kürsünün yanına geldiği, Mat’a konuşmasını kısa kesmesi ve ayrıştırıcı konulara girmemesi gerektiğini söylemesi dikkat çekerken, Hüseyin Mat ise uyarıları dikkate almayarak konuşmasını sürdürdü.
Hüseyin Mat’ın konuşması sırasında; Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İlhan Uzunoğlu, Müftü Muharrem Biçer, bazı AK Partili yöneticiler ve belediye meclis üyeleri alanı terk etti.

Dede Nuretin Aksoy, protokol üyelerini yatıştırmaya ve teselli etmeye çalışırken, Vali Çiftçi ise “bizler buraya birlik ve beraberlik mesajı vermek için geldik. Bu tür konuşmalar birliğimize zarar veriyor” diye konuştu. Vali Çiftçi ve beraberindeki protokolün tören alanını terk etmesi, vatandaşlar arasında üzüntüyle karşılandı.
Tören daha sonra diğer protokol üyelerinin ve vatandaşların katılımı ile devam etti.