Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülen bu projeler ile toplamda 1.400 dekar mera alanının ıslah edilmesi hedeflendiğine dikkat çekildi.Zayıf mera alanlarına gübre atılması, hayvan içme suyu tesisatı (SIVAT), hayvanlar için gölgelik ve çiftçilere yem bitkileri tohumu dağıtımı yapıldı.

Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü yaptığı açıklamada, “Osmancık İlçesi Güvercinlik Köyü 400 da Mera alanında Islah çalışmalarına devam edilmiş olup 5 li karışım mera bitkisi ekilişi yapılmıştır. 200 da Mera arazisindeki ağaç ve dikensi bitkilerin temizlenmesi ve akabinde güz döneminde toprak yapısının (strüktürünün) düzelmesi için macarfiği+arpa  ekimi yapılacaktır. Böylece 2024 yılı sonu itibariyle Güvercinlik köyünde 600 da Mera alanı ıslah edilerek mevcut hayvanların kaliteli ve taze otlarla beslenmesi sağlanarak ucuz maliyetle sağlıklı hayvan yetiştirilecektir.

Yapılacak ıslah çalışmaları ile aynı zamanda ağaç ve dikensi bitkilerin içinde yaşam ve üreme alanı oluşturan yaban domuzlarının bölgeden uzaklaştırılması sağlanmış ve özellikle çeltik ve diğer kültür bitkilerine vermiş olduğu zararlar bertaraf edilmiştir. Projemize Bakanlığımızca 244.750,00 TL ödenek sağlanmıştır” dedi.

Orhan Sarı, “Dodurga İlçesi Esentepe Mahallesinde 2021 yılında 800 da Mera ıslah projesi Bakanlığa sunulmuş Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülmüştür. 2022 yılında mevcut mera alanına 5 li karışım (Korunga, otlak ayrığı, yonca, çayırdüğmesi, kılçıksız brom) 4800 kg tohum meranın doğal yapısı bozulmadan Anıza ekim (Pnomatik) mibzeri ile güz döneminde ekimi yapılacaktır. Tohumların gelişimi ve ot kalitelerinin iyileşmesi için 11500 kg granül gübre kullanımı yapılacaktır. Projemize Bakanlığımızca 476.250,00 TL ödenek sağlanmıştır.

2022 yılında toplamda 1400 da mera alanlarımızın ıslahı amacıyla Bakanlığımızca 801.000,00 TL ödenek tahsis edilmiştir.Bu projeler ile birlikte 2021 yılında yem bitkileriiçin 425 bin tl ödenek tahsis edilmiş olup bu kapsamda 550 çiftçimize macar fiği 125 çiftçimize sılajlık mısır tohumu dağıtımı yapılarak 6750 dekar alanda kaba yem bitkisi ekimi yaptırılmıştır.  slajlık mısır ve macar fiği tohum dağıtımı yapıldı” ifadelerine yer verdi.

“DÜŞÜK VERİMLİ MERALARIN DURUMUNUN DÜZELTİLMESİ SAĞLANACAK”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Orhan Sarı, "Çayır ve meralar muhtelif çevre ve kullanım faktörlerine bağlı olarak çoğunlukla özgün bitki örtülerini çeşitli seviyelerde kaybederek daha düşük kalitede ve daha az yem üretir duruma gelmiştir. Bu kapsamda ilimiz genelinde bulunan düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesi, düzensiz yapılan otlatmanın sisteme kavuşturulması; meraya olan aşırı baskının kaldırılması, kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba yem açığını kapatmak, bitki örtüsünün yeniden temini suretiyle hayvan başına olan verim düşüklüğünü gidermek ve kaba yem üretimine paralel bir şekilde hayvansal ürün miktarını artırmak sureti ile çiftçilerimizin ekonomik gelirlerini yükseltmek üzere; İl Müdürlüğümüz tarafından üreticilerimize Yem Bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Böylece hayvancılık yetiştiriciliğinde en büyük girdiyi ve masrafı oluşturan kaba yem ihtiyacının karşılanmasında çiftçilerimize önemli bir katkı sağlanmıştır."         

2021 yılında Danışmanlar ve İl Müdürlüğümüzce hazırlanan Mera Islah Projesi Bakanlığımızca 2022 yılında uygulanmak üzere 2021 yılı Aralık ayında kabul edilmiştir” dedi.