Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yaşayan Ethem Kaygısız, henüz 15 yaşındayken zurna çalmaya başladı. Bugün 62 yaşında olan Kaygısız, ustasından devraldığı bu özel ramazan geleneğini tam 47 yıldır sürdürüyor. Yanına oğlunu da alan Ethem Kaygısız, 7 yıldır davul-zurna eşliğinde mahalle mahalle gezerek ilçede yaşayan yaklaşık 3 bin kişiyi sahura kaldırıyor.
Oğlu Emirhan Kaygısız ile birlikte her gece saat 03.00'te mesaiye başlayan baba-oğul, iki saat boyunca ilçedeki 5 mahalleyi dolaşarak vatandaşları sahura uyandırıyor. Bu yolculuk sırasında çeşitli yöresel türküler ve oyun havalarının yanı sıra vatandaşların istekleri doğrultusunda mehter marşı, "Ölürüm Türkiye'm" ve "Benden Selam Olsun Bolu Beyine" gibi sevilen eserleri de seslendiriyorlar.
Ramazan ayında ilçede büyük önem taşıyan davul-zurna geleneğine vatandaşlar da destek veriyor. Her yıl arife günü Ethem Kaygısız'a bahşiş vererek geleneğin devam etmesine katkıda bulunuyorlar. Ethem Kaygısız, "Davul-zurna çalmadığımız günlerde vatandaşlar ertesi gün bizi mutlaka soruyorlar. 'Neden gelmediniz?', 'Neredeydiniz?' diye merak ediyorlar. Teknoloji ilerlese de ilçemizde bu gelenek hala büyük bir önem taşıyor" diye konuştu.
Geçmişte teknolojinin yetersiz olduğu dönemlerde ramazan davulculuğunun daha zorlu koşullarda yapıldığını aktaran Ethem Kaygısız, eskiden gaz yağı fenerleri eşliğinde gezildiğini belirtti. Bugün teknolojik imkanların artmasına rağmen halkın, davul-zurna ile sahura uyanmayı bir kültürel değer olarak gördüğünü ve bu yüzden hala büyük ilgi gösterdiğini dile getirdi.
Babasına eşlik eden Emirhan Kaygısız, babasından devraldığı davulculuk geleneğini sürdürmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Ramazan ayının heyecanı ve insanları sahura kaldırma görevi bana büyük mutluluk veriyor. Bu geleneğin gelecek kuşaklara da aktarılması için çalışıyoruz" dedi.