Güncel

Çorum’da 2027 ÇKS başvuruları 1 Eylül’de başlayacak

Çorum’da 2027 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları öncesinde il genelini kapsayan istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Abone Ol

27 Ağustos 2026 tarihinde Çorum Ziraat Odası Başkanlığı’nda yapılan toplantıya, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Başkanı Eyyüp Elmalı başkanlık etti.

Toplantıya Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Hasan Taş, ilçe ziraat odaları başkanları ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde ÇKS işlemlerinde görev yapan personel katıldı.

Başvurular 31 Aralık’ta sona erecek

Toplantıda, 2027 yılı ÇKS başvurularının 1 Eylül 2026 tarihinde başlayacağı ve 31 Aralık 2026 tarihinde sona ereceği bildirildi.

Çiftçilerin desteklemelerden yararlanabilmeleri ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için başvurularını son güne bırakmadan tamamlamaları istendi.

Ürün değişikliği ve ikinci ürün tarihleri belli oldu

2027 yılı üretim sezonunda ürün değişikliği başvurularının 15 Mart-15 Nisan 2027 tarihleri arasında yapılabileceği belirtildi.

İkinci ürün kayıtlarının ise 30 Haziran 2027 tarihine kadar gerçekleştirilebileceği ifade edildi.

Kuru alanlarda hububat münavebesi kaldırıldı

Toplantıda planlı üretim kapsamında hububat ürünlerine ilişkin yeni uygulama da değerlendirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda kuru tarım alanlarında yetiştirilen arpa, buğday, yulaf, çavdar ve tritikale gibi hububat ürünlerinde münavebe uygulamasının kaldırıldığı bildirildi.

Buna göre çiftçiler, kuru tarım yapılan arazilerinde aynı veya farklı hububat ürünlerini üst üste ekebilecek. Sulu tarım alanlarında ise münavebeli ekim uygulaması devam edecek.

Çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için tedbirler görüşüldü

Toplantıda yeni dosya döneminde ortaya çıkabilecek sorunlar ile çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için alınabilecek tedbirler konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantı, yeni üretim sezonunun tüm çiftçilere hayırlı, bereketli ve kazançlı olması temennisiyle sona erdi.