Çorum sevilen isimlerinden olan Çorum Barosu’na kayıtlı Av. Kenan Yaşar, Baro Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladı.

İkinci Bahar Lokantası’nda bugün bir basın açıklaması düzenleyen Yaşar, baronun her ferdini ofisinde ziyaret edip, fikir alışverişinde olacağının kaydederek, “Beni dinlemeden önyargı ile kararınızı vermeyin. Şayet sizlerin desteği ile seçilirsem Çorum Barosunun 14. Başkanı olarak bütün meslektaşlarımı tarağın dişleri gibi eşit göreceğim” dedi.

Avukatlığın tartışmasız olarak yargının ayrılmaz parçası olduğuna değinen Yaşar, “Avukatların meslek örgütü olan baroların ise çok önemli sorumlulukları vardır.

Yaşadığımız dünyada karşılaştığımız her mesele avukatları ilgilendirmektedir.

Mesleğe başladığım 1995 tarihinden bugüne baromuza kayıtlı avukat sayısı yaklaşık dört kat artarak 350’lere ulaşmıştır. Ülkedeki avukat sayısı da buna paralel artmıştır.

2010 yılında 70 bin olan avukat sayısı, 2018 de 110 bin olmuştur. Yani 8 yılda yüzde 57 artış söz konusudur” diye konuştu.

Baroların geleneksel uygulamaları artık mensubu olan avukatların sorunlarını çözebilecek durumda olmadığını iddia eden Yaşar, “Son yıllarda hukuk fakültelerinin ve mezunlarının sayısı artmış, buna karşılık mesleğin alanı daralmıştır.

Kontrolsüz bir büyüme mesleğe zarar vermektedir. Mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımız vaha levhalarını takip edip adeta çöle ulaşmaktadırlar.

Sorunlarımız sıralamakla bitmez” dedi.

Avukatlık mesleğinin sorunlarının çözüm noktalarına göre 3 grupta toplanabileceğini ifade eden Yaşar, “Yerelde çözülebilecek sorunlar, Barolar Birliği Nezdinde Çözebilecek olan sorunlar ve Yasal düzenleme gerektiren hususlardır. Sorunların çözümünde güçlü, nitelikli, kararlı ve özverili bir duruşa ihtiyaç var. Evrensel hukuk kurallarını savunmasının merkezine koyan avukatın derdi adaletin yerini bulmasıdır.

Avukatlar en çok hak ihlaline maruz bırakılan meslek gruplarının basında gelmektedir. Müvekkili, davacısı, davalısı, alacaklısı, borçlusu çekiştirir durur avukatın eteğinden. Tüm bunların yanında iktidar-Birlik kavgası kötü gidişatın tuzu biberi olur” diye konuştu.

Yaşar, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“Burada bir alıntı yapmak istiyorum ki buna aynen katılıyorum. ‘Türkiye’de avukatlık mesleği maalesef günden güne kötüye gidiyor. Bu kötüye gidişe dur demesi gereken Barolar ise asıl işleri olan meslek ve meslektaş sorunlarını dile getirerek etkili bir kamuoyu oluşturmak, mesleğin sorunlarını çözmek için projeler üretmek, yasal düzenlemeler yapılması için gerek yasama gerekse yürütme organı nezdinde girişimlerde bulunmak yerine ‘kategorik muhalefet’ dilini benimseyerek kısır çekişme ve tartışmalara girmektedirler. Bunun sonucunda ise meslek ve meslektaşlar kaybetmektedir.’ Baroların tez elden siyaset dilini bırakarak mesleği merkeze koyan, adaleti önceleyen bir dil oluşturması gerekir. Barolar, siyasete alternatif gibi hareket etmemeli… Aynı zamanda siyasetin payandası da olmamalıdır.

Toplum ve toplumun değişik kesimleri ile iletişim kuramayan, kendi haklarını savunamayan avukatlık mesleğinden hiçbir şey beklenemez.

DENİZ BİTİYOR, KUM TÜKENİYOR

Bu atmosfer içinde peki biz ne yapıyoruz? Her birimiz, ‘Kimseye etmem şikayet ağlarım ben halime /titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime’ modundayız.

Bir araya gelip sorunları çözmek yerine, vay şu partili, vay bu partili, vay şucu, vay bucu diye yaftalayarak, dar alanda birbirimize gol atma peşindeyiz.

Sizlerin ferasetine güvenerek Ekim ayında yapılacak olan Baro Genel Kurulunda Çorum Barosu Başkanlığı’na adayım.

Eğer hakkını verebilecek isek yük çok ağır. Tek kişinin çözebileceğinden çok daha fazla sorun var. Bu yüzden şucu, bucu demeden Baromuzun her ferdine elimi uzatıyorum.

Şayet sizlerin desteği ile seçilirsem çorum barosunun 14. Başkanı olarak bütün meslektaşlarımı tarağın dişleri gibi eşit göreceğim.

Seçimde oyunuza ihtiyacım kadar seçim sonrası baro komisyonlarında sağlayacağınız katkıya da ihtiyacım var.

Baromuzun her ferdini ofisinde ziyaret edip sizlerle fikir alışverişinde olacağım. Beni dinlemeden önyargı ile kararınızı vermeyin.

Meslekte saygınlık ve birliktelik için, gücünü sizden alan, etkin – üretken- sürekli gelişen ve bir baro için, ‘baroda bir ilk olsun, baroda birlik olsun’ diyorum”

Yaşar konuşmasının sonunda başkan seçildiği takdirde yapacağı birkaç projeyi de şöyle özetledi:

“1-Avukatlık Bürolarının Kurumsal Bir Yapıya Kavuşması İçin Model Oluşturma

2- Mesleğe Yeni Başlayan Avukatlara KOSGEB Desteğiyle Büro Açma İmkanı .

3-Avukatlar Meclisi (Baro Başkanları Ve Adayları Doğal Üye Ve Her On Kişiye Bir Temsilci)

4-Başka İllerdeki Çorum Barosunda Staj Yapıp Çalışan Avukatlar Kim Nerede

5-Ek Bina Veya Yeni Bir Bina Yapımı

6- Avukatlık Kanunu’nun Yeniden Düzenlenmesi,

7-Taşınmaz Malların Satışında Avukat Bulundurulması,

8-Mesleğe Yeni Adım Atan Avukatlar İçin İlk Büro,

9-Mirasçılık Belgesi Verilmesinde Avukatlara Yetki Tanınması

10-Ücretsiz Meslek İçi Eğitim

11-Avukat Sorunları İçin 24 Saat görev

12-Kültür- Edebiyat-Avukatların Yeteneklerini Geliştirecek Çalışmalar,

13- Avukatlık Mesleğine Girişte Sınav Ve Sınırlama Getirilmesi

14- Avukatlık Hizmetindeki KDV’nin Düşürülmesini

15- Stajyer Avukatlara İŞKUR Desteği

16- CMK Ücretlerinin Adil Ve Makul Bir Seviyeye Getirilmesi ve tevzii sorunu

17-Meslek alanının genişletilerek tüm dava ve takiplerin açılması, belli bir rakamın üstündeki tüm sözleşmelerinin hazırlanması ve senetlerin tanziminin avukatlar aracılığıyla yapılması zorunluluğunun getirilmesi,

18-İki tarafın avukatı olmaksızın Arabuluculuk müzakerelerinin gerçekleşemeyeceğine ilişkin yasal düzenleme getirilmesi,

19-Meslektaşlarımız arasında yaşanan sorunları çözmek amacıyla etkin bir uzlaşma kurulu

20- Özel Bürolarda çalışan bu meslektaşlarımızın sorunlarına çareler

21-Genç meslektaşlar ile kıdemli meslektaşların iletişim yolları

Tüm meslektaşlarıma davetimize icabetinizden dolayı teşekkür ediyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum”