15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde 15 Temmuz Şehitler Müzesi’nde ‘Şehit Emanetleri Sergisi’ açıldı.48 şehidin emanetlerinin yer aldığı sergide duygu dolu anlar yaşandı. Sergide şehitlerin 15 Temmuz gecesi yaşadıkları canlandırıldı. Yapılan canlandırma esnasında bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Sergi açılışında konuşan Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, 15 Temmuz’un önemli bir tarih olduğunu belirterek, “Malazgirt Zaferi, İstanbul’un Fethi, Çanakkale Destanı, 19 Mayıs 1919, 30 Ağustos nasıl bizim için özelse 15 Temmuz’da Türk milleti için çok önemli bir tarih. Bu milletin yeniden dirilişinin, yeniden gaza ruhunun yine tüm dünyaya gösterildiği bir tarihtir. 15 Temmuz’da bayrak olduk inmedik, ezan olduk dinmedik, şehit olduk ölmedik” dedi.
Şehitler Müzesi’ni Çorum’a kazandıranlara teşekkür eden Şehit Aileleri Derneği Başkanı Galip Deniz ise, “Burası ‘evladım anasız, babasız olur ama vatansız olamaz’ diyen bir ecdadın aynı duygu ve düşüncelerle şehadete koşan torunlarının sembolüdür. Burası Çanakkale’de cepheye giderken geri dönmeyi düşünmeyen 15’lilerin, 15 Temmuz’da meydana çıkarken dönmeyi düşünmeyenlerin, operasyonlara giderken dönmeyi düşünmeyen torunlarının sembolüdür. Kısaca burası tarihi boyunca bütün ihanetlerle karşı karşıya gelmiş bir milletin dik duruşunun sembolü halindedir” ifadelerini kullandı.
AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya da, 15 Temmuz’da milletin yeniden bir kurtuluş destanı yazdığını belirterek, 15 Temmuz’un ezan seslerinin silah seslerine, tank seslerine galip geldiği gün olduğunu ifade etti.
AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan da bu günlerin unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“O gece Çorum her rengiyle bir olarak tek yumruk halinde bayrak, ezan, toprak için mücadele etti. Biz de buna şahitlik ettik. 251 şehidimize Allah rahmet eylesin. Onlara çok şey borçluyuz. Bu ülke üzerinde oyun oynanmaya devam edecek. Tarihte de böyle olmuş ama milletimiz hiçbirine pabuç bırakmadı, bırakmayacakta” diye konuştu.
Vali Mustafa Çiftçi de, huzur ve güven içinde yaşıyorsak bunu şehitlerimize borçlu olduğumuzun altını çizerek, “Şehitlerimiz yüzlerce yıldır bu aziz vatanda huzur, güvenlik içinde yaşamamızı borçlu olduğumuz kutsal insanlardır. Şehitler, kutsal bildiği değerler uğruna canından, malından geçen serdengeçtilerdir. Bu yüzden cennetle müjdelenmişlerdir” şeklinde konuştu.

Açılışa, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti MKYK Üyesi Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Çorum Milletvekili Av.Oğuzhan Kaya, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Garnizon Komutanı Albay Çetin Öcal, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. İlhan Uzunoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mehmet Tahtasız, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Agah Karapıçak, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İl Müftüsü Muharrem Biçer , İl Genel Meclisi Başkanı Osman Günay, Ülkü Ocakları Başkanı Orhan Tosik, daire amirleri, askeri erkan, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı.