Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite olarak dünyanın bir çok ülkesinde varolduklarını belirterek, “Dünyadaki gelişmelere baktığımızda biz Hitit Üniversitesi’ni dünyaya açmaya gayret ediyoruz. Bu nedenle dünyanın bir çok ülkesinde varız ve çalışma yapıyoruz. Bu sayede de önemli kazanımlar elde ettik” dedi.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (MÜSİAD) Çorum Şubesi’nin konuğu oldu. MÜSİAD üyeleri ile bir araya gelen Alkan, üniversite-sanayi işbirliği ve kampus çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yurt dışındaki üniversitelerle yapılan uluslararası anlaşmalar sonucu bu yıl 63 yabancı öğrenci eğitim görmek amacıyla üniversiteyi tercih ettiğini dile getiren Rektör Alkan, bunun kültürel bir zenginlik olduğunu, ayrıca yabancı öğrencilerin Çorum’un kültür elçileri olduğunu kaydetti.
Gelişen dünyada lokal ölçekli çalışmaların bir anlam ifade etmediğinin altını çizen Alkan, “Eğitimde uluslararasılaşmayı gündemimize aldık. Hedefimiz dünya çapında bir üniversite olmak. Eğer ki hedefimiz sadece kampus olsaydı ben görevimi çoktan tamamlamış olurdum. Biz dünya ülkelerine gözümüzü diktik. Kalite nerde ise biz orada olacağız. Dünyada en büyük güç nitelikli insan gücü. Ancak yetişmiş eleman konusunda sorun yaşıyoruz. Bu ülkede para konusunda sorun yok. Alet, edavat konusunda sorun yok. Geçmişte büyük balık küçük balığı yutar deniyordu. Ama artık öyle değil, hızlı koşan balık küçük balığı geçiyor. Artık dijital dünyada zorlu bir süreç yaşanıyor. Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kampus çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Alkan, “Daha önce üniversite denildiğinde insanların aklına sadece kampus meselesi geliyordu. Üniversitemiz bütçesi 84 milyon TL. Bütçemizin 35 milyon TL’si inşaatlar için kullanılacak. Elektriğimizi kendimiz üreteceğiz. Üretimi yapılan elektrikle ayrıca kampusumuzun ısıtma ve soğutması da yapılacak. Artık kampus psikolojisinden kurtulalım. Tıp fakültesi öğrencilerimizi 2015-2016 yılında eğitim öğretim yılında Çorum’a getirmeyi planlıyoruz. Güzel bir kompleks inşa ediliyor. Hastanemizle birlikte inşallah ikinci bir üniversiteyi kendi içimizden çıkaracağız. Farklı bölümler açmaya çalışıyoruz. Farklı bölümlerle farkındalık oluşturacağız. Sıradan şeyler değil, kaliteli işler üzerine kafa yoruyoruz. Çorumlu artık üniversitesini sahiplendi. Artık üniversitede küçük hesaplar yerine projeler havada uçuşacak. Bazı şeyler rayına oturdu. Mazeret üretmek çok kolay ancak yönetim anlayışımızda bu yok. Tüm paydaşlarımızla ortak bir sinerji oluşturup ortak aklı ön plana çıkararak bu kenti daha ileri noktaya taşımak” şeklinde konuştu.
Teknokent’i önemsediklerinin altını çizen Alkan, “İstatisklere göre 2023 yılında Çorum’un nüfusunun 450 bin olacağı öngörülüyor. Merkez nüfusumuz artsada il genelinde göç var. Göçü önlememiz için ne yapmalıyız yeni yatırımları buraya getirmeliyiz. Teknokent’i bunun için önemsiyorum. Öğrenci hedefimiz 25 bin. 25 bin yönetilebilir sayı. Daha fazlası isteniyorsa ikinci, üçüncü üniversite olabilir. Çorum’da bir vakıf üniversitesi olmalı. Bu kentin büyüdüğü anlamına gelir. Çorum üniversite şehri olacak kadar verimli bir şehir” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Rumi Bekiroğlu ise, üniversitesinin Çorum’a çok şeyler katacağına inandığını söyledi.
Hitit Üniversitesi ile birlikte kentin ufkunun açıldığını ve vizyonunun genişlediğini belirten Bekiroğlu, Çorum halkının da üniversiteye sahip çıktığının altını çizdi.
Çorum’un marka olma yolunda ilerlediğini dile getiren Bekiroğlu, “Üniversite-sanayi işbirliğini önemsiyoruz. Çeşitli platformlarda üniversitemizle ilgili konularda elimizden geldiği müddetçe katkılar sunmaya çalıştık. Bundan sonra MÜSİAD olarak üniversitemizle birlikte her türlü işbirliği yapmaya hazırız” dedi.
MÜSİAD yönetim kurulu üyesi Fatih Yağlı ise, Çorumlu işadamlarının yurt dışında yeni projeler peşinde koştuğunu belirterek, herkesin amacının Çorum’a yeni şeyler kazandırmak olduğunu vurguladı. Çorum’da üniversitenin varlığının kendilerine huzur verdiğini dile getiren Yağlı, üniversitenin iş dünyasıyla olan yakın ilişkinin kendilerine güç verdiğini sözlerine ekledi.
Programın ardından MÜSİAD yönetim kurulu üyesi Fatih Yağlı tarafından Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a teşekkür plaketi takdim edilirken, Rektör Alkan’da derneğin açılmasında verdiği katkılardan dolayı işadamı Ahmet Köksal’a plaket verdi.