2021 yılının Hacı Bektaş-i Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran yılı ilan edilmesi nedeniyle sevginin, bereketin simgesi olan karadut fidanları toprakla buluşturuldu.

Alevilerin yüzlerce yıllık inanışı, ağaç kampanyasına dönüştü. Hacı Bektaş Veli, adıyla özdeşleşen karadut ağacı dikilerek anılıyor.

UNESCO tarafından 2021 yılı Hacı Bektaş Veli'yi anma yılı ilan edilmişti. Horasan'dan piri tarafından atılan asanın düşerek karadut ağacına dönüştüğüne inanılan yerde dergah kuran Hacı Bektaş Veli'yi anmak için ülke genelinde cemevlerinin, dergahların, kutsal mekanların bahçelerine karadut ağacı dikiliyor.

OSMANCIK KOYUNBABA TÜRBESİNE KARADUT DİKİLDİ

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Merkezi ve Osmancık Koyunbaba Kültür Derneği’nin organizesi ile Osmancık İlçesinde Bektaşi Dergahı Koyunbaba Türbesi’nde karadut fidanı dikildi. Aşıkların gülbengleri, deyişleri eşliğinde karadut fidanı toprakla buluşturuldu. Osmancık’ta Aşık Mustafa Alegöz ile İsmail Güçlü deyişleriyle programa eşlik etti.

Etkinlik sırasında türbe ziyareti yapılarak dua okundu.

SEMAHLAR, DEYİŞLER, GÜLBENGLER EŞLİĞİNDE KARADUT FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Daha sonra ise Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı bahçesinde karadut fidanı dikim etkinliği düzenlendi.

Burada da deyişler, gülbengler eşliğinde karadut fidanı dikilirken, Emine Özten yönetimindeki semah ekibi de program yaptı. İsmail Güçlü ve Fikret Özpolat da bağlamalarıyla etkinliğe renk kattı. Etkinliğin sonunda ise lokma dağıtımı yapıldı.

Karadut fidanı dikim programlarına; CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Şube Başkanı Nurettin Aksoy, Emek Platformu temsilcileri, bazı siyasi parti yöneticileri ve vakıf üyeleri katıldı.

KARADUT PROJESİ SÜRÜYOR

Konuyla ilgili bilgi veren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Dede Nurettin Aksoy, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO), 2021 yılını Hacı Bektaş-i Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran yılı ilan ettiğini belirterek, “Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı Başkanı ve Postnişimiz Veliyettin Hürrem Ulusoy’un talimatı ile anma etkinlikleri kapsamında dergahlarımıza, kutsal mekanlarımıza karadut ağaçları dikiyoruz” dedi.

NEDEN KARADUT?

Dede Nurettin Aksoy, karadutun sevginin, hoşgörünün, bereketin simgesi olduğunu dile getirdi.

Aksoy, “Velayetname’de Horasan’dan fırlatılan yarı yanmış bir odun parçası düştüğü yerde yeşermiştir.

İnanışa göre Horasan'dan yola çıkmadan önce hocası, piri olan Lokman Perende (Ahmet Yesevi'nin öğrencisi kabul ediliyor) elinde tuttuğu yarısı yanmış asa şeklindeki karadut kökünü fırlatarak, "Bunu bul, düştüğü yeri yurt edineceksin" demişti.

Asayı gören Hacı Bektaş Veli, Horasan'dan başlayan yolculuğunu sonlandırarak asanın da bulunduğu yeri kapsayacak şekilde dergahını kurdu.

Asa da dikili olduğu yerde zamanla bir karadut ağacına dönüştü.

İnanışa göre o gün fırlatılan yarı yanmış odun parçası bugün Balım Sultan Türbesinin önündeki karadut ağacıdır ve yüzyıllardır durmaktadır.

Hacı Bektaş Veli’nin torunu Seyit Ali Sultan türbesinde ve dergahlarımızın genelinde aynı cins karadut ağacı bulunmaktadır” dedi.

İnançta bereketi temsil eden karadut fidanlarını kutsal mekanların bahçesinde toprakla buluşturduklarını açıklayan Aksoy, projenin ülke genelinde devam ettiğini kaydetti.