Çorum'da ilk kez denenen ve Çölyak hastalarının en büyük umut kaynağı "karabuğday" üretiminden olumlu sonuçlar ve yüksek verim alındı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Tarhan Köyü’nde düzenlenen “Tarla Günü” etkinliğinde, Çölyak hastaları için önemli bir tahıl olan karabuğdayın hasadı yapıldı.

Ülkemizde çok yeni bir geçmişi olan ve glütensiz olması dolayısıyla Çölyak hastaları için hayati önem taşıyan karabuğday üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Çorum’da ilk kez üretimi yapılan Tarhan Köyü’nde Tarla Günü düzenlendi.

Etkinliğe; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi, Gıda Güvenliği Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Seçil Türksoy, Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli, karabuğday ekimi yapan tarla sahibi emekli albay Ali Barçın’ın aynı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte ilk olarak kürsüye gelen tarla sahibi, emekli albay Ali Barçın, karabuğdayın tıbbi ve aromatik bitkiler grubuna giren ve glüten barındırmadığı için özellikle Çölyak hastalarının beslenmesinde çok değerli bir alternatif tahıl türü olduğunu belirterek, “İlk kez Çorum’da üretimini denemiş olmaktan ve iyi bir verim almaktan son derece mutluyum. Karabuğday üretimi konusunda verdikleri desteklerden ötürü Tarım İl Müdürümüz Sayın Erkan Elfaz Ermiş Bey’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ali Barçın, karabuğdayın ekim ve biçim arasında geçen sürenin 90 gün olduğunu, üretimin tamamen zirai ilaç kullanılmadan, doğal ortamda yapılması gerektiğini anlatarak, bu ürünün Çorum'da yaygınlaştırılmasını istedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise karabuğday üretiminin ülkemizde birkaç yıldır yapıldığını hatırlatarak, “Daha önce ithal etmek zorunda kaldığımız karabuğday, Çölyak hastaları için önemli bir besin kaynağı olmasının yanı sıra, kokulu bir çiçeğe sahip olmasından ötürü bal arılarının nektar toplaması için de çok caziptir. Biz Çorum’u tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. İlimizin bu alanda yeterli potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda karabuğday üretimini de yaygınlaştırmak, ve ithalata bağımlılıktan kurtulmak istiyoruz. Bu arada Çorum'u tıbbi ve aromatik bitkilerin merkezi haline getirmekte kararlıyız” diye konuştu.

Çölyak hastalarının giderek çoğaldığına dikkati çeken Ermiş, "bizler bu ürünü ekerek Çölyak hastalarının ulaşmasını sağlamak zorundayız. Yabancı ülkelere muhtaç kalmamak için karabuğday üretimi geliştirmek, yaygınlaştırmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Son olarak söz alan Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici de Çölyak’ın glüten alerjisi olduğunu ve bu hastaların yaşamlarını sürdürebilmeleri için glütensiz tahıllar tüketmeleri gerektiğini hatırlatarak, “Bu bağlamda glüten içermeyen karabuğday, Çölyak hastaları açısında çok büyük bir öneme sahip. Yerli üretime ihtiyacımız vardı. Karabuğdayın bugün burada hasadının yapılacak olması ve bundan sonra Çorum’da üretilecek olmasını son derece önemsiyorum. Bu nedenle Tarım İl Müdürümüz Erkan Elfaz Ermiş ile tarla sahibi Sayın Ali Barçın’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Biçerdöverle karabuğday hasadı yapılmasının ardından Tarhan Köyü’ndeki Tarla Günü, konuklara dondurma ikramıyla sona erdi.