Didem Tokgöz Semiz, Çorum’un nüfusu göz önüne alındığında en az 3 sığınma evi ihtiyacı olduğunu dile getirerek 2 yıl önce sığınma evi talebini kürsüde dile getirdiğini ancak Çorum Belediyesi’nin halen bu konuda bir çalışma başlatmadığını gündeme getirdi.

Tokgöz Semiz açıklamasında, “Bildiğiniz üzere 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve isçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.0001 aşkın kişi katıldı. Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanan 8 Mart tarihi, 1975 Dünya Kadınlar Yılında Birleşmiş Milletler ‘in "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındı ve daha yaygın olarak anılmaya başlandı.8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür. Artık 8 Mart ikincil bir cinsiyetin toplumdaki yerini bulma mücadelesi değil toplumun yansana ikincil muamelesi yapanlara utancını hatırlatma, cehaletlerini fark etmeleri için fırsat sunma günüdür” dedi.

“Maalesef Çorumda, her geçen gün daha fazla kadına yönelik şiddetin, çocuk istismarının, kadın cinayetlerinin yaşandığı bir kent olarak anılmaya başlandı” diyen Didem Tokgöz Semiz, “ 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesine göre "Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır." Çorum'un 2020 yılı itibariyle merkez nüfusunun 299 315.olduğu göz önünde bulundurulduğunda en az 3 sığınma evi ihtiyacı olduğu açıktır. Belediye bu yükümlülüğünü hiçbir şekilde yerine getirmezken, Çorum'daki tek sığınma evi de Bakanlığa aittir ve yalnızca 20 kişi kapasitelidir. Kaldı ki pandemi surecinde ev içi şiddetinin arttığı istatiksel olarak ortadayken sığınma evi kapasitesi sınırlıyken bu süreçte başvuru yapan kadınlara nasıl yardımcı oluyorsunuz kadınların güvencesini nasıl sağlıyorsunuz Bu sebeple yaklaşık 2 sene önce öneride bulunduğumuz sığınma evi açma talebimizi tekrar ve tekrar yineliyorum. Ve neden hala bir çalışma yapmadığınızı kamuoyuna açıklamanızı istiyoruz. Hafızı Şiraziyi bilir misiniz hafızı Şirazi bir dörtlüğünde diyor ki ey yolcu seninle ikimiz Allah’ın tek bir çanağa döktüğü iki bardak su gibiyiz ayırt edilemez kadar biriz ebetteki bu dünyaya dair bütün iyi dileklerin benimde dileğimdir benimde niyetimdir ben buna inanmak istiyorum. Ben bunun gibi yararlı konularda sizlerin de desteklerinin en az bizim kadar olmasını istiyorum o sebeple de inatla kanunun gereğini yerine getirmemiz gerektiğini söylüyorum. Kaldı ki çorum kadın meclisinin , corum kadın cinayetlerini durduracağız platformu ve CHP kadın kollarını başlattığı bir çalışma var elimde bakın biz kadınlar ne diyoruz” ifadelerine yer verdi.