Dünya’daki gazetelerin internetten okunma oranlarını ortaya koyan Alexa’nın araştırmasına göre, Çorum'da en çok ziyaret edilen gazete Çorum Yayla Haber Gazetesi olurken, Çorum Haber ikinci, Çorum Hakimiyet üçüncü, Habercim19 dördüncü, Osmancık İlçe gazetemiz Osmancık Haber ise beşinci oldu. Yayla Haber, tüm dünyadaki milyonlarca internet siteleri arasında ‘en çok okunma’da 138 bin 697’nci sıraya yerleşirken, Türkiye bazlı yapılan sıralamaya göre ise en çok ziyaret edilen 2 bin 466'ncı, Çorum’da ise en çok ziyaret edilen 1. site oldu.

Büyük Fark yarattı

www.alexa.com’ adresindeki arama motoruyla (https://www.alexa.com/siteinfo/yaylahaber.com.tr#trafficstats) internetteki adreslerin ‘tıklanma’ durumunu yayımlayan Alexa’nın arama motoruna herhangi bir web adresi yazdığınızda, o sitenin ‘tıklanma’ yarışında kaçıncı sırada olduğunu gösteriyor. Çorum Yayla Haber Gazetesi (www.yaylahaber.com.tr), dünyada ki tüm internet siteleri arasında 138 bin 697’nci, Çorum Haber 146 bin 957’nci, Çorum Hakimiyet 226 bin 893’üncu, Habercim19 244 bin 630, Osmancık ilçe gazetemiz Osmancık Haber Gazetesi (www.osmancıkhaber.com.tr) ise 276 bin 188'inci oldu.

Alexa'nın bir diğer ölçüm birimi olan sitede geçirilen zaman bölümünde ise Çorum Yayla Haber Gazetesini bu alanda kırılması zor bir rekora da imzasını attı. Yapılan sıralama ve değerlendirmelere göre Çorum Hakimiyet internet sitesini ziyaret eden okuyucular ortalama 1 dakika 46 saniye sitede dururken, Çorum Haber'i ziyaret eden okuyucular ise 3 dakika 42 saniye sitede zaman geçirdiler. Gazetemiz Yayla Haber'i ziyaret eden kullanıcılarımız ise ortalama 54 dakika 37 saniye sitemizde gezerek ilgi alanlarına göre farklı haberler, köşe yazıları okudu veya video haberlerimizi izledi.

İnternetin En Önemli Kuruluşu Google Yayla Haber'i destekliyor

İnternet ortamının en büyük kuruluşu olan ve birçok projenin sahibi olan Google'nin Türkiye'de destek verdiği 5 yerel gazeteden birinin Yayla Haber Gazetesi olduğunu söyleyen Odabaş, 'Google bilmeyen yoktur herhalde. İnternet ortamının büyük patronu Google firmasıdır. Google Haber Girişimi (GNI) kapsamında, güvenilir ve objektif yayıncılık yapan Yerel Gazeteleri destekleme kararı aldı. Girişim kapsamında, Google'nin açıkladığına göre yaklaşık 12 bin başvuru yapılmış ve gerekli değerlendirmeler sonrasında ise Türkiye'de 5 yerel gazeteyi destekleme kararı almışlar. Aldıkları bu karar neticesinde de Çorum'dan sadece Yayla Haber'i seçtiler. Türkiye'den ise Eskişehir, Trabzon, Zonguldak ve Manavgat'tan birer gazete seçtiler. Konuyla ilgili gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra Google ile Çorum yerel medyası olarak bir sözleşme imzaladık" diye konuştu.

‘Yayla Haber'e sahip çıkan Çorumlulara teşekkür ediyorum’

Çorum Yayla Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hacı Odabaş, yayımlanan alexa.com'un sıralaması üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

İnternet altyapılarını okuyucuların isteklerine göre kısa süre önce yenileyerek optimize ettiklerini belirten Odabaş, "Bir süre önce internet sitemizin altyapısını sil baştan komple yeniledik. Yenilenen ve gelişen teknoloji ile okuyucularımıza daha keyifli zaman geçirmek, okuyucunun gözünü yormayacak şekilde haber okumasını sağlamak için yeni temamızı yayına geçirdik. Okuyucularımız da yeni temamızdan ve yayınlarımızdan oldukça memnun olduklarını bize ilettiler" şeklinde konuştu.

Çorum'a ait gelişmelerin adeta internette arşivlediklerini bildiren Odabaş, "2009 yılında Çorum'da internet gazetesi namına hiç bir gelişme yokken, baskılı gazeteler bile haberlerini sitelerine hafta da bir gün belki yüklerken biz radikal bir kararla şehrimizin buna ihtiyacının olduğunu düşünerek Yayla Haber Gazetesini kurduk. O günlerden bu günlere Çorumlu hemşehrilerimiz internetten haber okumanın keyfini aldıkça, bizi daha çok takip eder oldu. Çorum'da yeni bir sektör yarattık. Bizden sonra birçok kişi bizi örnek alarak internet gazetesi kurdu. Bugünde bunlardan bir kaçı yayın hayatlarına devam ediyor ve sürekli de yeni internet gazeteleri açılmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Yayla Haber'in bugün ki ulaştığı noktaya Çorumlu hemşehrilerimize borçlu olduğunu belirten Odabaş, Yayla Haber Gazetesine sahip çıkan Çorumlulara teşekkür etti.

'Baskılı Gazetelerin yıl içinde ulaşacakları rakamlara aylık ulaşıyoruz'

Baskılı gazetelerin basım rakamlarına da değinen Hacı Odabaş, "şehrimizde var olan baskılı gazetelerden biri 2300 civarı basılırken diğeri de 2000 civarında basılıyor. Hafta sonu ve özel günleri katmazsak yılda 650 bin - 700 bin kişiye ulaşabiliyorlar. Bizler internet gazeteciliği sektöründe Çorum'da yaşanan herhangi bir gelişme veya olayı anında internet sitemizden okuyucularımıza ulaştırıyoruz. Tabiri caizse baskılı gazete ertesi gün basıldığında artık o haber bayatlıyor. Gelişen ve yenilenen teknoloji sayesinde artık herkes akıllı telefonlar, bilgisayar ve tabletle istediğin an istediği yerde haberlerimize erişim sağlıyor ve ilgi alanlarına göre istedikleri haberimizi okuyabiliyorlar" diye konuştu.

Haberlerimiz Bir Milyondan fazla okundu

Yayla Haber Gazetesinin verilerini de paylaşan Odabaş, Yayla Haber'de yer alan haberlerin 1 milyon 192 bin 700 kere okunduğunu açıkladı.

Odabaş, "Gazetemizle ilgili saatlik, günlük, haftalık ve aylık ölçümler ve değerlendirmeler yapıyoruz. Geldiğimiz noktadan oldukça memnunuz. Tabi ki Çorumlu hemşerihlerimize daha iyi hizmet edebilmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yeni özelliklerimizi her zaman sunacağız. Özellikle Türkiye dışında yaşayan Çorumlu hemşehrilerimiz Çorum'da ne olup bittiğini neler yaşandığını çok merak ediyorlar. İstatistiklerimize göre, Türkiye'den sonra en çok okuyucularımız sırasıyla Amerika, Almanya, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Hollanda, Fransa ve Rusya oldu. Yurt dışında yaşayan hemşehrilerimiz şehrimizle ilgili yaşanan her gelişmeye anında erişim sağlayabildiler" ifadelerini kullandı.

'Bilişim ekibimizle özel yazılım geliştirdik'

Gelişen teknoloji de sosyal medyanın çok önemli bir yer tuttuğuna da vurgu yapan Odabaş, "İnsanlar artık sürekli sosyal medya hesaplarında geziniyorlar. Teknoloji çağında sosyal medya çok önemli bir yere sahip. Yayla Haber Gazetesinin bilişim bölümünün geliştirdiği özel bir yazılımla haberlerimiz sitemize düşer düşmez ek bir çalışma veya zaman gerektirmeden otomatik olarak Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Linkedin, Google Business, Google News gibi ortamlarda anında paylaşıyor. Bu sayede de zaman kaybı yaşamadan anında okuyucularımıza gelişmeler hakkında bilgi veriliyor" dedi.