Çorum’da tarihi Saat Kulesinin yaklaşık 100 metre kadar kuzeyinde ‘’Eskiciler Arastası’’ olarak adlandırılan küçük bir ayakkabı tamircileri çarşısı yer alıyor. Bu çarşı belki de dünyanın en dar sokağına sahip.
Eskiciler Arastası yaklaşık 60 yıl kadar önce yapılmış, iki kişinin yan yana zorlukla yürüyebileceği dar yaklaşık 30 metre uzunluğundaki bir sokağın etrafındaki 36 minyatür dükkândan oluşuyor. Sokak Arnavut kaldırımı olarak adlandırılan taşlarla döşenmiş, üzerinde ise asma ağacı bütün bir sokak boyunca uzanıyor. Geçmişte oldukça canlı olan bu sokak bu günlerde neredeyse can çekişiyor. Şu anda birkaç dükkân çalışır durumda. Sokakta halen çalışan ustalar, toplam otuz altı dükkândan artık çok azının açık olduğu bilgisini veriyor. Sebep olarak ta ucuz ayakkabıları gösteriyorlar.

TURİZME KAZANDIRILMASI GEREKİYOR
7-8 Hasan Paşa’nın hatırası Saat Kulesinin kuzeyinde yer alan Eskiciler Arastasının batı çıkışının tam karşısında tarihi Ulu Camii yer alıyor. Sokağın kuzeyindeki dükkânlar ise sırtlarını tarihi Güpür Hamamı duvarına yaslamışlar. Günümüzde artık ayakkabı tamirciliği her geçen gün zamana yenik düşen zanaatlerin arasında. Fakat önemli olan Eskiciler Arastasının kültürel bir değer olarak düşünülüp yaşatılması. Acaba bu ilginç mekân yeniden canlandırılıp bir şekilde turizme kazandırılabilir mi? Yerel yöneticilerin dikkatine.