Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında Kale Mahallesi’nde bulunan tarihi Çorum Kalesi içerisindeki 30 binaya ilişkin anlaşma, protokol ve sözleşme yapılmak üzere Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’a yetki verilmesi konusu görüşüldü.

Kentin tarihi dokusunu ortaya çıkaracak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Kalesi’nde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

30 binanın yıkılacağını ifade eden Başkan Aşgın, “Kentin tarihi ve kültürel dokusunun ön plana çıkması amacıyla birçok farklı noktada çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de tarihi Çorum Kalesi. Kale bizim için de müjde gibi bir haber oldu. Kale’yi iki kısmıyla ayrı ayrı planlıyoruz. Birincisi kalenin duvarları ve kalenin içini farklı değerlendiriyoruz. İçindeki yıkımlarla ilgili olarak yoğun uğraşlar neticesinde geçtiğimiz hafta içerisinde bina sayısını 30 olarak kabul ettirdik. Kuruldan bu kararı aldık. Bunun hazırlıklarıyla ilgili olarak da tüm ekipmanlar hazırlandı. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde Kale içerisinde bulunan 30 yapıyı yıkmış olacağız. Dolayısıyla yıkılabilir tamamını yıkmış olacağız. Böylece somut bir aşamaya geçmiş oluyoruz” diye konuştu.

Çorum Kalesi için yıkım çalışmasının ardından projelendirme çalışması yapacaklarını dile getiren Başkan Aşgın, tarihi kalenin içerisini rekreasyon alanı olarak değerlendirmeyi planladıklarını söyledi.

Başkan Aşgın, konuşmasında şu bilgileri verdi:

“Yıkım çalışmaları devam ederken de projesi için çalışıyoruz. Kale’nin içini rekreasyon alanı olarak düşünüyoruz. Güzel bir proje hazırlıyoruz. Kale’nin bedenleriyle ilgili de önümüzdeki dönemde proje ihalesini yaparak elimize almak istiyoruz. Proje ihalesinin ardından da finans bulunması halinde belediyenin imkanları dahilinde projeyi hayata geçireceğiz. Orada tarihi doku, etrafındaki alanlar kentsel dönüşümle birlikte şehrimizin tarihine katkı sağlayacak.”

Ayrıca Saat Kulesi, Çöplü Arastası ve Ulu Camii’yi içerisine alan bir meydan için de yavaş yavaş çalışmaya başladıklarını duyuran Başkan Aşgın, “Çöplü Arastası ile ilgili role ve planları tamamlandı. Bunların Anıtlar Kurulu tarafından onay bekliyor. Büyük bir çabayla role ve planın kurul tarafından onaylanması aşamasına geldik. Bunlarla birlikte kentimizde tarihi bir meydan öngörümüz var. Şehrin hemen hemen her kesiminden böyle bir talep var. Çöplü Arastası tarihi misyonuna kavuşmuş, Dikiciler Arastası ile ilgili de son noktaya geldi. Geriye kalan Ulu Cami etrafındaki bir takım dükkanlar, ön tarafındaki bankalarla ilgili olarak Ulu Cami’yi meydana çıkaracak ve Saat Kulesi, Çöplü Arastası ve Ulu Cami’nin yer aldığı bir meydan oluşturacak bir proje için bir madde. Bununla ilgili önümüzde uzun bir yol var ama biz bunun adını koyalım ve şehrimize böyle bir meydanı kazandıralım istiyoruz” ifadelerini kullandı.