Çorum’da bulunan mülteci öğrencilerin durumları değerlendirildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban başkanlığında düzenlenen toplantı da Suriyeli Öğrencilerin Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında yürütülen çalışmalar ele alındı.

Hitit Üniversitesinden akademisyenler, İl Göç İdaresi Müdürlüğünden bir uzman, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin katılımlarıyla Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantı da Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Metin Uçar, Doç Dr. Yakup Coştu, Doç Dr. Macit Yılmaz, İl Göç İdaresi Müdürlüğünden Uzman Sidre Nil Yanık birer sunum yaptılar.

Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban, göçmenlerin ülkemizin, yerelde Çorum’un bir gerçeği olduğunu belirttiği konuşmasında, “2012’den sonra yoğun bir göç yaşadık. İlimizde 15 bin civarında mülteci barınıyor. Okullarımızda 3 bin 342 öğrencimiz var. Bunlar içerisinde çok yetenekli öğrenciler bulunuyor. Bu misafirlerimizin Türkçeyi tam öğrenmelerini amaçlıyoruz. Okullarımıza devam eden öğrencilerimize hem dilimizi hem de kültürümüzü çok iyi öğretmemiz bizim için bir kazanım olacaktır. Eğitimciler olarak devletimizin yaptıkları yanında bizim de çalışmamız gerekiyor. Üniversitemiz bu konuda duyarlı. Akademisyenlerimiz bizimle birlikte okullarımızda çalışmalar yapıyorlar. İnanırsak sorunlarımızı çözer ve ülkemize katma değer kazandırmış oluruz.” dedi.

YANIK; MÜLTECİ YOĞUNLUĞU FAZLA OLAN İLLER ARASINDAYIZ

İl Göç İdaresi Müdürlüğünden Uzman Sidre Nil Yanık ise, “Çorum’un 15 bin yabancı ile mülteci yoğunluğu fazla olan iller arasında. Göçmen ailelerle görüşmeler yapıyoruz. Türkçe öğrenmeleri karşılaşılan sorunların başında geliyor. Okula devam etmeyenler için adres güncellemeleri yapılacak. Böylece bu sorunun da çözüleceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

UÇAR; GÖÇ KÜRESEL BİR SORUN

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Uçar da, okullarda yürüttükleri ‘Dil Kardeşliği Projesi’nden bahsederek, “Göç küresel bir sorun. Bizim de yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın var. Bu süreç bitmeyecek. Bu süreçten nasıl daha az zararla yada karlı çıkabiliriz? Üniversitemizin Göç Merkezinde bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Suriyeliler ve diğer göçmenlerle ilgili ön yargılar var. Bunların azalması için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Biz son yıllarda yoğun bir şekilde Suriyelilerin göçüyle karşılaştık. Dünya istemiyor gibi gözükse de sınırlarını bir şekilde açıyorlar. Bazı olumsuzluklar olsa da mültecilerin olumlu katkıları da var. Dünyada ucuz iş gücü olarak görülüyor. Dünyada en çok göçmeni olan ülkeler en gelişmiş ülkeler. Dil öğrenmeyen öğrenciler entegre olamıyorlar. Biz de ‘Dil Kardeşliği Projesi’ ile öğrencilerimizin dil öğrenmelerine katkı sunmayı hedefliyoruz. Okullar da gönüllülük esasına dayalı oluşturduğumuz gruplarla göçmen öğrenciler kendi dillerini öğretirken bizim öğrencilerimiz de onlara Türkçeyi öğretiyorlar. Bunun çok olumlu sonuçlarını gördük.” Şeklinde konuştu.

COŞTU; BU TOPRAKLAR GÖÇE YABANCI DEĞİL

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Coştu ise bu toprakların göç konusuna yabancı olmadığını kaydederek, “Binlerce yıldır yaşanıyor. Konuya rasyonel olarak yaklaşmak ve politikalar üretmek gerekiyor. Göçmenler konusunda öğretmen yaklaşımları üzerinde çalışıyoruz. Öğretmenlerimizin, yöneticilerimizin ve rehber öğretmenlerimizin tutumu nedir? Bunları tespit ederek uyum içerisinde ortak strateji geliştirmek istiyoruz. Sizlerle bizi buluşturduğu için İl Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum.” dedi.

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Macit Yılmaz da yaptığı konuşmasında okula devam etmeyen öğrencilerden bahsederek, “Geçim kaygısından kaynaklanan devamsızlıklar var. Atık toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.” dedi.

Toplantının sonunda katılımcıların sorularına cevap veren konuşmacılar okullarda göç ve göçmen olgusunun uzmanlar tarafından anlatılması gerektiğini vurguladılar.