Faaliyetlerin 5 ana başlıkta gruplandırıldığı açıklamada Çorum nüfus açısından 43. sırada olmasına karşın koruyucu aile sıralamasında 26. sırada bulunduğu ve İlimizde 78 aile yanında 96 çocuğun koruyucu aile hizmetinden yararlandığı ayrıca 12 ailenin sıra beklediği açıklandı.

Çocuk hizmetleri alanında koruma ve bakım altında olan çocuklara yatılı olarak, 0-18 Yaş Çocuk Evleri Sitesi, 13-18 Yaş Çocuk Evleri Sitesi ve Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezine bağlı 7 adet kiralanan dairelerde hizmet veren Çocuk Evlerinde faaliyetlerini yürüttüğü ifade edildi.

Yapılan açıklamada çocuklarla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“2021 yılında önemli gün ve haftalarla ilgili etkinlikler, çocuk kuruluşlarında hazırlanan faaliyetler düzenlenmiştir. Çocuklara bu faaliyetlerle ilgili milli ve manevi duyguları kazandırmak, çevreye ve doğaya karşı daha duyarlı olmalarını sağlamak ve farkındalık kazandırılması amaçlanmıştır.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Gününde toplumda farkındalık ve bilinçlendirme çalışması yapılmıştır.20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde çocuklara ve yetişkinlere yönelik çeşitli materyal dağıtımı, bilinçlendirme çalışması ve farkındalık çalışması yapılmıştır. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kuruluşlarımızda açılan Jimnastik, El Sanatları, Güreş, Voleybol, Bağlama kursları ile çocuklarımızın verimli zaman geçirmeleri sağlanmıştır. Yıl içerisinde yapılan Kastamonu, Sinop, Yozgat ve Bodrum gezilerinde çocukların keyifli zaman geçirmeleri sağlanmıştır. Pandemi döneminde uzaktan eğitime katkı sağlayabilmek adına kuruluşlarımızda oluşturulan Bilgisayar Atölyelerinde etüt çalışmaları düzenlenmiştir.

Dini ve Milli Bayramlarımız etkinliklerle kutlanarak milli ve manevi farkındalık kazandırılmıştır. Çorum İl Müftülüğü ile yapılan protokol kapsamında Değerler Eğitimi konusunda çalışma yapmak üzere kuruluşlarımıza vaiz ve vaizeler görevlendirilmiştir. Kuruluşlarımızda yapılan Atölye çalışmalarında Bağımlılıkla Mücadele konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmada kuruluşlarımızda bulunan çocuklarımıza Sportif Yetenek Taraması yapılmıştır. Çorum Valiliği Bünyesinde düzenlenen Ağaç Dikim Etkinliğine kuruluşlarımızda koruma ve bakım altında bulunan çocuklarla beraber katılım sağlanmıştır.

“ÇOCUK SAHİBİ AİLELERE DESTEK YARDIMI YAPILDI”

içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken çocuk ve gençlerin bakımı konusunda ailelerin desteklenmesi amacıyla sosyal ve ekonomik destek hizmeti kapsamında 2021 yılında her ay ortalama 1.485 kişiye toplam 21.619.196,97 TL ödeme yapılmıştır. Korunmaya muhtaç çocuklara bakım tedbiri alındıktan sonra korunmalarını gerektiren süre içerisinde aile ortamında yetiştirilmesine yönelik koruyucu aile hizmetleri uygulama esasları ve yönetmelik kapsamında İl Müdürlüğümüz başarılı bir hizmet yürütmektedir. Bu kapsamda ilimiz nüfus açısından 43. sırada olmasına karşın koruyucu aile sıralamasında 26. sırada bulunmaktadır. İlimizde 78 aile yanında 96 çocuk koruyucu aile hizmetinden yararlanmakta olup 12 aile sıra beklemektedir.

Koruma ve bakım tedbiri alınan çocuğun, öz ailesi vefat etmiş veya terk durumundaki öz aileye dönüş imkanı olmayan çocuklarımız Müdürlüğümüz bünyesinde yürütülen evlat edindirme hizmeti ile başvurusu bulunan ailelere yapılan çalışmalarla evlat edindirilmektedir. Bu kapsamda 2021 yılında 4 çocuk evlat edindirilmiş, 8 çocuğun takibi yapılmakta ve 23 aile sırada beklemektedir. İlimizde 9 adet Özel Kreş ve Gündüz Bakımevi bulunmakta olup toplam 978 kapasiteye sahip olan kuruluşlarda 697 çocuğa hizmet verilmektedir. Ayrıca 29 çocuk için ücretsiz kreş hizmeti sunulmaktadır.

Aylık ortalama yaklaşık 400 çocuk için 2021 yılında toplam 2.077.326,10 TL doğum yardımı ödemesi yapılmıştır. Korunma kararı kaldırılan gençler Bakım Sonrası Rehberlik hizmeti kapsamında 1 yıl süre ile izlemesi devam etmekte olup, Kamu kurum ve kuruluşlarına Sosyal Hizmet Kanunu kapsamında Mayıs-Eylül-Aralık aylarında ataması yapılan kişiler de dâhil gençlerimiz iş yerlerinde ziyaret edilmektedir. 2021 yılı içerisinde 35 gencimiz iş yerinde ziyaret edilmiştir.”

Hitit Yolunda Müze Geceleri Projesi

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ortaklığında; toplumumuzda kültür, tarih ve sanat bilinci oluşturulması, kültürel ve manevi değerlerin yaşatılması, farklılıklara saygı duyulması, sosyal uyumun ve topluma entegrasyonun sağlanması için geleceğimiz olan çocuklara çeşitli eğitimlerle bu değerlerin öğretilmesi ve farkındalık kazandırılması amaçlanmaktadır. Projemizi öncelikle ilimizde bulunan çocuklarımızla birlikte çeşitli faaliyetler yaparak gerçekleştirdik. İl dışı ilk faaliyetimiz Samsun Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi ve ilimizde kalan çocuklarımızla birlikte gerçekleşmiştir. Pandemi nedeniyle proje süresiz olarak durdurulmuştur.

Geleceğimizin Güvencesi Çocuklar Projesi

İl Emniyet Müdürlüğü Koordinatörlüğünde Çorum il merkezi ve ilçelerinde yaşayan 05-24 yaş arası çocuk ve gençler içerisinden “kente göç ile gelmiş, uyum sağlayamamış veya diğer dezavantajlı toplum kesimlerinin şehir yaşamına dâhil edilmesi ve güvenli yaşama dolaylı olarak olumsuz yönde etki eden yoksunlukların azaltılmasını amaçlayan” bir anlayış doğrultusunda hazırlanana projeye pandemi süreci öncesinde destek sağlanmıştır. Proje Emniyet Müdürlüğünce her yıl yinelenmekte olup, pandemi koşulları dikkate alınarak destek verilmektedir.”