Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Erkan Özbal, yaptığı konuşmada şu bilgilere yer verdi;Ülkemizde kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1500 metreküp yıldır. 15-20 yıl içerisinde nüfusumuzun 87 ya da 90 milyona çıkacağı düşünülürse bu rakamın 100 metreküp yıla düşeceği ve su fakiri ülkeler arasına gireceğimiz öngörülmektedir. Suyun bu denli önem arz ettiği günümüzde düşen yağmur sularının sadece yüzde 30’unun yeraltı sularına katıldığı ve faydalanılmayan yağmur sularının oranının çok büyük olduğu çarpıcı bir gerçektir. Su fiyatlarının da suyun önemi doğrultusunda artış göstereceği düşünülecek olursa yağmur suyunun toplanıp depolanması değerlendirilmesi hem çevre hem su kaynakları bakımından hem de ekonomik kazanım açısından fevkalade önemli bir yöntemdir.

“MEVCUT SU KAYNAKLARININ KORUNMASINA YARDIMCI OLUR”

Yağmur suyu, binalardan, stadyumlardan, turistik tesislerden, üretim tesislerinden ve çatı alanları yeterince büyük olan binalardan özellikle de ilimizde olmayan havalimanlarından toplanır ve basit bir arıtma işleminden geçirilerek kullanıma sunulur. Bu işlem su tasarrufu için son derece önemlidir. Toplanan yağmur suları filtre edilerek, çamaşır makinelerde, WC’lerde, temizlik işlerinde, araç yıkamalarında, bahçe sulamalarında kullanılabilir. Ücretsiz ve alternatif bir su kaynağıdır. Yağmur suyuna bağlı olarak yüzde 55 tasarruf sağlanabilir. Binaların çatılarında yağmur suyu toplanmasıyla şebeke suyu kullanımı azaltılabilir. Mevcut su kaynaklarının korunmasına yardımcı olur.

“DAHA ÇOK YAĞMUR SUYU TOPLANMIŞ OLACAK VE SU TASARRUFU SAĞLANACAK”

Gelecekteki savaşların su yüzünden olacağı söylenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 23 Ocak 2021 tarihli resmi gazetede yayınlanan Planlı İmar Alanları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 2000 metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek yapılara yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirildi. Yönetmelikte ilgili madde aynen şöyle diyor: 2000 metrekareden büyük parsellere yapılacak yapılarda mekanik tesisat projesine çatı üzeri yağmur sularının tabi zemin altında tesip edilecek yağmur suyu toplama tankında toplanması, gerekmesi halinde filtre edilmesi, yeniden kullanılması amacıyla yağmur suyu filtre sistemi eklenir. İlgili idarelerce daha küçük parsellere ilişkin zorunluluk getirilebilir. Şimdilik 2000 metrekare üzerinde parsele inşa edilecek yapılarda zorunluluk getirilmiş olsa da belediyeler ve su için ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlar daha küçük alanlar için yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirebilecektir.

CHP olarak yönetmelikte belirtilen 2000 metrekareden büyük parsellerde yapılacak olan yapılarda uygulanacak yağmursuyu toplama yönetmeliğinin ilgili maddesinin 400 metrekareden büyük parsellere uygulanmasını teklif ediyoruz. Bu sayede daha çok yağmur suyu toplanmış olacak ve su tasarrufu sağlanacak.”