Çorum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, çiftçilerin aspir bitkisine önem vermesini tavsiye etti.
Türkiye'nin yağlık bitkilerde büyük açığının bulunduğuna dikkati çeken Ermiş, aspir bitkisinin bu açığı kapatabilecek önemli bir ürün olduğunu vurguladı.
Çorum Merkez Kadıkırı bölgesinde düzenlenen "Arpa Hasat Günü" etkinliğinin ardından aspir bitkisini gazetecilere tanıdan İl Müdürü Ermiş, "aspir, özellikle anız sonrası tavsiye ettiğimiz bir bitkidir. Bu sene bol yağışlar ve sezonun iyi gitmesinden dolayı aspir tarlaları boyladı. Türkiye'de yağ açığımız var, bu açığı kapatmak için aspir bitkisi fazlasıyla ekilmesi gereken bir bitkidir" dedi.
Nadas yapılan tarlaya aspir ekilmesini tavsiye eden Ermiş, "Bu sene Çorum'da 2000 dönüm çerezlik kabak ekimi yapıldı. Bu ve buna benzer ürünlere ağırlık vermemiz hem çiftçiye önemli bir gelir sağlar, hem de ülkemizin bu alandaki ihtiyaçları giderilmiş olur" ifadesini kullandı.
Tarım Müdürü Ermiş, aspir bitkisinin 1.5 - 2 metre taban taşını kırma özelliğinin bulunduğunu, kistli arazilerde 2 metre kadar yerin altına inerek toprağı işleme kolaylığı sağladığını anlatarak kültürel tedbir olarak bu bitkinin ekilmesinde büyük fayda görüleceğinin altını çizdi.
Ermiş, "Aspir bitkisi yaygınlaştırılmalı. Alım garantisi var. Yağ fabrikaları, yağ işleme tesisleri, bio dizel firmaları bu bitkiyi alıyor. Ayrıca devlet desteklerinden de yararlanma imkanı bulunuyor" diye konuştu.