Bu günkü gezimizi Ali Baba’nın cami, tuz gölü gibi vakıf eserleri ve silsile bıraktığı Bozok yaylasının batı uzantısı Aygar dağının kuzey ve Kartal dağının güney eteklerinde tarihi İpek (Ulu) yol üzerinde kurulmuş eski adı Tülüce olan Sungurlu İlçesi Kavşut köyüne (kasaba) yaptık.

Ülkemiz yöneticilerinin Arap ülkelerine su kuyuları açıyor, sulama kanalları ve göletleri yapıyoruz diye söylemlerde bulunarak bir şeyler yapıyoruz sandığı bir dönemde Kavşut köyü ve yörede pek çok köyün içme suyunun dahi bulunmadığı, köylülerin kendi imkanlarıyla kazma kürek zar zor getirdikleri suların musluklarından günlük bir iki saat dahi akıtamadıklarını gördük, dinledik.

Budaközü ovasının, Çankırı/Kızılırmak İlçesi ile kesiştiği ve kendi adıyla anılan ova üzerinde bulunan verimli arazılar üzerinde kurulmuş köyün günümüzde susuzluktan tarım yapamaz hale geldiği bilgilerini dinledik. Yörede on dilim kavunuyla meşhurlaşmış köy arazisinde ekilmiş kavunların susuzluktan kuruma noktasına geldiğini gördük.

Arazisi içerisinden geçen Budaközü çayının su taşımaz duruma geldiği, Delice ırmağı tarım yapılamayacak kadar tuz taşıdığı, 20-30 bin metre gibi yakın mesafeden geçen Kızılırmak sularının bu geniş ovaya indirilmesi ve yahut Delice ırmağında bulunan tuzun arıtılarak bölge köylülerinin hizmetine sunulması gerekliliği konusunda yaptıkları dilek ve isteklerini dinledik.

Köyde yurt tutmuş Avşar obası gençleri ve beyleriyle hasbi hal eyledik, Hasan Sobacıoğlu’nun Avşarların misafirperverli ve sıcak kanlılığını, eski Belediye Başkanı Ahmet Sobacıoğlu’nun hanedarlığını gördük; dava ve cemiyet adamı Kadir Tombuloğlu’nun hoş sohbetlerine eşlik ettik.

Geçmişte İsmail Ağa, Emre Ağa gibi ağa ve hanedarlarıyla isim yapmış Kavşut köylülerinin bu geleneklerini sürdürdüğü yörede kurulmuş pek çok köyde unutulmak, yok olmasına gelmesine karşı üç oymağın Köy Odalarını her tanrı misafiri ve köylülerin sohbet etkinlerine açık tuttukları bilgisi edinilmiştir.

Dileğimiz, Vali Beyin bu yazımızı okuması ve söz konusu köyümüz ile Sungurlu İlçesi Sarıkaya köyü, Bağcılı köyü, Yorgalı köyünün içme suyu sorununu çözmesi, söz konusu köylerin susuzluk sorunlarını gidermesidir.