Orhan Sarı tarafından büyükbaş hayvan yetiştiricilik işletmesi sahipleri; Mecitözü Süt Üreticileri Birlik Başkanı Metin Ayaz’a ve Osmancık İlçesi yetiştiricilerinden Raşit Ünver’e Hastalıktan Ari İşletme Belgesi takdim edildi.

Sertifika törenine Damızlık Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.

Açıklamada bulunan Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, “Bir işletmenin hastalıktan ari olması işletmedeki hayvanların yapılan testler ile tüberküloz ve bruselloz hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıklardan ari işletme denilmektedirİlimizde 240.000 adet Büyükbaş hayvanımız olup, son yıllardaki üretim anlayışı ile hayvan genetiğimiz en üst sıraya çıkarttık. Hayvan genetiğinin iyi olmasının yanında, ari hayvan sayımızı da artırmamız gerekmektedir. Bu amaçla İlimizde Türkiye’ye örnek olacak Hastalıktan Ari Köy oluşturduk. 2018 yılında Hastalıktan Ari işletme sayısı 3 iken şu anda 47 işletmeye çıkarmış bulunmaktayız. Hastalıktan Ari İşletme sayısı ile Türkiye genelinde 56. sıradaki sayımızı 9. sıraya ilerlettik. 2022 yılında hedefimiz ülkemizde hastalıktan ari işletme sayısı bakımından ilk 3 sıraya girmeyi hedeflemekteyiz. Bu hedefimize ulaşmak için tüm yetiştiricilerimize buradan çağrı yapıyorum, işletmeleriniz ari işletme yapmak için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvuruda bulunmalarını talep ediyorum” dedi.

İl Müdürü Sarı; “Hastalıktan Ari İşletmelerin Bakanlığımız tarafından da desteklendiğini belirterek, Bakanlığımız Hastalıktan Ari İşletmelere; damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için ari işletme desteklemesi yapılmaktadır. Ari sığır başına ödeme birim miktarı ari hayvan başına 450,00 Türk Lirası olup, 500 başa kadar tam olarak, 501 baş ve üzeri için ise % 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanmaktadır.

Ari işletmeler destekleme yanında; Cumhurbaşkanlığı kararı kapsamında 20 başa kadar düve alımında % 40’a kadar desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiricilerimiz düve tedarikini sağlayan işletmeler arasında olup hayvan pazarı fiyatlarına göre 4.000-5.000 TL civarında fazla paraya hayvanlarını satmaktadırlar. Yine üretmiş oldukları çiğ sütü piyasaya hem sağlıklı ve güvenli olarak hem de 0,30-0,50 TL/lt fazla fiyata arz etmektedirler” ifadelerine yer verdi.